Cazin

Predizborni asfalt u ulici Kula

2008. godine Vlada Unsko-sanskog kantona je iz vlastitih sredstava izdvojila grant u vrijednosti od 100.000 KM za rekonstrukciju ulice Kula, koja se nalazi nadomak centra grada Cazina. Iako je kasnije bio raspisan tender za izvođenje radova u ovoj ulici, a potom i poništen, na početak realizacije se čekalo čak do 2017. godine kada je Komunalno-stambeni fond kroz kapitalna ulaganja započeo izgradnju asfalta. Međutim, mještani su godinama postavljali pitanja zbog čega se na rekonstrukciju čekalo godinama i sa operativnim sredstvima, a odgovor su dobili tek u jeku predizborne kampanje 2016. godine…

U periodu od 2007. do 2010. godine, Vlada Unsko-sanskog kantona je kroz kapitalne grantove općini Cazin i njenim mjesnim zajednicama isplatila skoro 6,5 miliona maraka. Dio tih sredstava bio je namijenjen i za rekonstrukciju već tada oronule ulice Kula, čiji su mještani godinama kasnije kroz razne zahtjeve i pozive bezuspješno pokušavali riješiti pitanje postavljanja asfalta u njihovoj ulici – sve do predizborne 2016. godine, kada su kolektivno dobili poziv na sastanak u organizaciji općine Cazin i vladajuće A-SDA – Stranke demokratske aktivnosti.

I upravo na tom sastanku se pokazala prava pozadina priče oko rekonstrukcije ulice Kula. Naime, na sastanku je „ispred grada“ prisustvovala Jasminka Durić, član Stranke demokratske aktivnosti koja je, prema riječima mještana koji su pristali na razgovor sa našim medijem, „ponudila punu podršku u realizaciji projekta rekonstrukcije ulice Kula“, što je, ispostaviće se kasnije, bio vrhunski predizborni trik u režiji lokalne vlasti koja devet godina nije iskoristila namjenska sredstva za rekonstrukciju ulice Kula.

Dobili smo poziv da prisustvujemo sastanku sa predstavnici lokalne samouprave koji su nam predstavili idejno rješenje za ulicu u kojoj stanujemo. Tada nam se obratila Jasminka Durić, koja je kao predstavnik općine, iako u njoj nije bila zaposlena, ponudila punu podršku grada u realizaciji projekta rekonstrukcije ulice Kula, iako je grad taj novac u tom periodu imao već osam godina, osim u slučaju da su sredstva nenamjenski potrošena“, tvrdi nam jedan od mještana ulice Kula koji je zajedno sa svojim komšijama prisustvovao na sastanku. „Bila je to očigledno predizborna kampanja A-SDA na kojoj se nudilo rješavanje našeg problema u zamjenu za izbornu podršku ovoj stranki“, dodaje…

Njihove tvrdnje potvrđuje i podatak da je JU Komunalno-stambeni fond u mjesecu julu 2016. godine, nekoliko dana nakon sastanka, objavio javno obavještenje o nabavci broj 1018-1-3-70-3-50/16 s nazivom predmeta ugovora “Rekonstrukcija ulice Kula, MZ Cazin“. Tenderskom pozivu odazvalo se nekoliko firmi, ali je najpovoljniju ponudu poslala firma E-Beganović kojoj je pripao ovaj posao vrijedan 129 hiljada maraka sa PDV-om, a kojim se realizirala izgradnja puta u dužini od oko otprilike 600 metara.

Ipak, rekonstrukcija nije započela čak do jula naredne godine, tačnije 27. jula kada su postavljene oznake o investitoru i izvođaču radova na potezu od raskrsnice u gornjoj čaršiji pa do završetka ulice Kula.

Svoje obećanje su ispunili, pa su radovi počeli možda mjesec dana nakon dogovorenog roka. Interesantna je poveznica između ovog slučaja i još nekoliko slučaja sa izbornim uspjehom A-SDA u ovom dijelu grada. Mislim da je po prvi put A-SDA imala većinsku pobjedu na izbornim mjestima gdje glasamo mi i naše komšije“, dodaje nam jedan od mještana koji je kazao kako je projekat po prvi put nakon obećanja uistinu realiziran, što povezuje sa direktnim izbornim uspjehom vladajuće partije.

Tako je, primjera radi, Jasminka Durić kao kandidat za Općinsko vijeće 2016. godine u MZ Cazin najviše glasova dobila upravo u biračkom mjestu 002A002 – Klub penzionera, gdje uz Osnovnu školu Cazin 1 glasa najviše mještana naselja Kula. Durićka je u Klubu penzionera dobila 74 glasa, više nego u jednom drugom biračkom mjestu u MZ Cazin.

Od 983 birača koji su prijavljeni na ovom biračkom mjestu, na izbore je izašlo njih 515, od čega ih je 275 glas za načelnika dalo Nerminu Ogreševiću. Usporedbe radi, samo dvije godine ranije, na istom biračkom mjestu Nermin Ogrešević je dobio samo 88 glasova, a cijela stranka tek 98 glasova.

Mještani naselja Kula jedni su od rijetkih na području grada Cazina koji nisu bili podložni raznim dogovorima sa gradskom upravom oko rekonstrukcije i izgradnje puteva. U praksi to znači da domaćinstva nisu uzela financijsko učešće u ovom projektu, što je rezultiralo i višegodišnjim čekanjem. Naime, većina kapitalnih projekata koje grad Cazin sprovodi preko Komunalno-stambenog fonda realiziraju se upravo uz podršku domaćinstava koja su u pojedinim slučajevima primorana izdvajati i više od 50% od ukupnih sredstava. Sistem je to kojeg je A-SDA razvila prije više od jednog desetljeća a koji se pokazao itekako uspješnim, obzirom da upravo grad Cazin prednjači po broju asfaltiranih lokalnih puteva u Federaciji BiH. Kako saznajemo od mještana naselja kroz koji je asfalt postavljen prije dvije godine, prvo su održani radni sastanci sa predstavnicima vlasti koji su im realizaciju projekta ponudili sa isključivo jednim uvjetom – ili sufinancirati, ili živjeti u prašini.

A grad nam, u ovom trenutku, ne odgovara na naše upite. Zanimalo nas je šta se desilo sa grantom kojeg je Vlada USK prebacila za rekonstrukciju ulice Kula a u iznosu od 100 hiljada maraka. Kako ta sredstva nisu prebacivana u narednu godinu, niti su se pravdala kantonalnoj vladi, sasvim je lako zaključiti da je novac potrošen – nenamjenski. Također, grad nam nije odgovorio ni na pitanje u kojem je zapravo svojstvu Jasminka Durić prisustvovala navedenom sastanku, obzirom da u to vrijeme nije obnašala nikakvu funkciju u Gradskoj upravi, te šta je pored rekonstrukcije same ulice, bila glavna tema navedenog sastanka.

Interesantno je povezati slučaj ulice Kula i sa izgradnjom trotoara i rasvjete u ul. Žrtava domovinskog rata, za koju je Vlada Unsko-sanskog kantona 2008. godine izdvojila 300.000 maraka, i to su sredstva koja su prebačena općini Cazin u tom periodu. Međutim, na realizaciju tog projekta čekalo se još dodatne dvije godine, kada je tender dobila cazinska firma „Elektrometal“. U svom izvještaju, grad je naveo da je 125 hiljada maraka za ovaj projekat izdvojio GAP, dok je preostali iznos od 261 hiljadu maraka financirala općina Cazin.

komentar

Click here to post a comment
  • […] Predizborni asfalt u ulici Kula: 2008. godine Vlada Unsko-sanskog kantona je iz vlastitih sredstava izdvojila grant u vrijednosti od 100.000 KM za rekonstrukciju ulice Kula, koja se nalazi nadomak centra grada Cazina. Iako je kasnije bio raspisan tender za izvođenje radova u ovoj ulici, a potom i poništen, na početak realizacije se čekalo čak do 2017. godine kada je Komunalno-stambeni fond kroz kapitalna ulaganja započeo izgradnju asfalta. Međutim, mještani su godinama postavljali pitanja zbog čega se na rekonstrukciju čekalo godinama i sa operativnim sredstvima, a odgovor su dobili tek u jeku predizborne kampanje 2016. godine. […]