Cazin

PoMAK: Politička prevara fiktivnim kandidaturama

Zahvaljujući manjkavosti Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, brojni gradonačelnici i načelnici našli su se na listama za predstojeće Opće izbore. Među njima su i četiri krajiška grado/načelnika Šuhret Fazlić, Nermin Ogrešević, Zikrija Duraković i Zlatko Hujić. Četvorka iz PoMAK-a potpisala je kandidaturu za Skupštinu Unsko-sanskog kantona, iako, što je potvrdio i sam Fazlić, svoje mandate nemaju namjeru prihvatiti, već ih po zakonu proslijediti onima koji na listi PoMAK-a nisu dobili dovoljnu podršku građana kako bi prešli izborni prag…

2016. godine Nermin Ogrešević je izašao na opće izbore kao nosilac liste A-SDA za Skupštinu Unsko-sanskog kantona. Pod parolom „Nermin za premijera“, u Stranci demokratske aktivnosti su najavljivali kako će aktuelni gradonačelnik grada Cazina preuzeti poziciju čelnog čovjeka ovog kantona, iako su prije kandidature znali da on svoju poziciju neće zadržati – već je proslijediti drugom kandidatu. U slučaju Ogreševića prije dvije godine, poziciju u Skupštini preuzeo je direktor Komunalno-stambenog fonda Munir Duraković.

Iako Duraković nije dobio povjerenje građana za ulazak u viši nivo vlasti, A-SDA mu je to ipak omogućila ovim izbornim mamcem kojim se pokušavaju služiti i ove godine.

Jasno je to bilo svima, ali službene potvrde nije bilo do prije nekoliko dana kada je Šuhret Fazlić u razgovoru sa novinarima portala Vijesti.ba otkrio kako on i ostalo gradonačelnici na listi PoMAK-a nemaju namjeru uzeti svoje mandate, već ih po zakonu prepustiti onima koji nisu dobili povjerenje građana. Razlog je taj što, u slučaju prihvatanja mandata u Skupštini, sva četvorica po pravilima Centralne izborne komisije se moraju odreći grado/načelničkih pozicija.

I to je jedan od problema, barem prema mnogim političkim analitičarima koji smatraju da se stavljanjem „provjerenih“ kandidata na liste zapravo želi stvoriti veća – fiktivna podrška, koja bi se potom iskoristila kako bi se stvorila „pozicija viška“ za one koji nisu dovoljno kvalitetni kandidati da bi ostvarili dobar izborni rezultat.

Ivana Marić – politička analitičarka, kaže kako bi CIK trebao donijeti pravilo po kojem se već izabrani dužnosnici moraju odreći trenutne funkcije koju obavljaju kako bi mogli ostvariti kandidaturu za druge nivoe: “Mnogo je ugodnije obnašati funkciju naprimjer načelnika, jer tu imate mnogo veće ovlasti i te se funkcije ne napuštaju tako lako. Kandidiranje aktuelnih načelnika na neke funkcije i opcija da oni nakon izbora mogu birati šta će prihvatiti je očigledni mamac za glasove građana. Centralna izborna komisija bi to morala razmotriti i ustanoviti da svi koji obnašaju načelničku ili sličnu funkciju moraju prije kandidature podnijeti ostavku. Sada je to prepušteno samim kandidatima da biraju, kao fer opcija“.

Međutim, do promjene pravila, vrlo vjerovatno, u skorijem periodu neće doći. K tome ostaje jedino mogućnost da građani sami odluče da li će dati povjerenje onima koji će svoje pozicije proslijediti drugim kandidatima – onima u čije sposobnosti, što pokazuju izborni rezultati, očigledno ne vjeruju.

A lista PoMAK-a, čini se, ima ponajviše onih koji nisu dovoljno kvalitetni kako bi prešli izborni prag.