Cazin

Opet potvrđena decenijska ljubav A-SDA i „autonomaša“

Priča o neprirodnom političkom šurovanju „SDA – Laburistička stranka“ koju A-SDA, Nermin Ogrešević i Šuhret Fazlić pokušavaju staviti u fokus zarad izbornog rezultata, politički je spin i pokazatelj kako u predizbornoj kampanji cilj opravdava svako sredstvo. A zašto je spin, pokazuje i fotografija nastala ovih dana u Velikoj Kladuši gdje je Pokret za modernu i aktivnu Krajinu, koji predvode upravo Ogrešević i Fazlić, održao predizborni skup na kojem se pojavio i osuđeni ratni zločinac – okorjeli autonomaš Esad Čović, i to u prvim redovima…

Nije tajna da se u Krajini ni 23 godine nakon rata ne prestaju dijeliti na ove ili one. Ali je, čini se, velom obavijena tajna da oni, koji priču o suradnji jedne političke opcije sa laburistima Fikreta Abdića, zapravo od svog osnivanja šuruju sa članovima stranaka osuđenog ratnog zločinca.

Nema nikakve prepreke da mi sutra ne surađujemo sa SDP-om, sa DF-om, sa SBB-om. Sa SDA ne možemo, jer je to sada drugi blok. A sa Laburistima Fikreta Abdića ne bismo surađivali ni po cijenu života“, riječi su Šuhreta Fazlića, gradonačelnika Bihaća i kandidata liste PoMAK na predstojećim izborima. Međutim, Fazlićeve riječi iz neznanja, ili želje za neznanjem, pokazuju koliko zapravo PoMAK u ovoj predizbornoj kampanji spinuje javnost i na taj način prikuplja jeftine političke poene.

A-SDA od osnivanja surađuje sa DNZ-om

Kada se 2008. godine dio članova SDA izdvojio iz te stranke i osnovao svoju – Stranku demokratske aktivnosti, Općinsko vijeće u Cazinu poprimilo je sasvim novi politički izgled. Sa 11 vijećnika, koje su predvodili Rifet Hozanović i Rasim Pajić, A-SDA je krenula u uspostavljanje vlasti. Kako bi ostvarili svoj politički cilj, u ovoj stranci morali su ući u koaliciju s jednom ili obje partije zbog kojih su, kako su sami govorili, izašli iz SDA.

To je na kraju i učinjeno, pa je A-SDA od samog osnivanja krenula u neprirodnu koaliciju sa SDP-om. Taj spoj ekstremne desnice i krajnje ljevice zapravo se godinama pokušavao sakriti od javnosti, ali raspodjela direktorskih fotelja i zajedničko usvajanje prijedloga na sjednicama Općinskog vijeća pokazivale su kako su razlozi članova A-SDA o izlasku iz SDA zapravo u potpunosti lažni.

Međutim, 10 godina kasnije iz A-SDA javnost spinuju o suradnjama njihovih političkih protivnika sa Laburističkom strankom – osnovanom na principima osuđenog ratnog zločinca Fikreta Abdića koji i sam obnaša funkciju prvog čovjeka te stranke. Ono što Šuhret Fazlić zapravo ne zna, ili ne želi da zna, jeste podatak da je A-SDA od 2008. Godine koalirala upravo i sa DNZ-om – strankom koju je osnovao Fikret Abdić a čiji su članovi u Općinskom vijeću odigrali bitne uloge u stvaranju autonomije.

A-SDA sa Laburistima šuruje sve do 2016. godine kada su osvojili apsolutnu većinu u aktuelnom sazivu Gradskog vijeća. Ne potvrđuju to samo skupovi po mjestima koja su poznata po „autonomnom“ djelovanju za vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu, već i sami članovi DNZ-a i Laburista koji su nam danas potvrdili kako su u Cazinu osam godina činili koaliciju sa A-SDA.

Ne vidim razloga da se i danas provlači priča o autonomiji. Umjesto da nam rane zarastaju i da krenemo u zajednički rad za budućnost, sve političke stranke etiketiraju, prozivaju i na tome ubiru glasove. Istina je da smo mi koalirali i sa SDA ali i sa A-SDA. Naši vijećnici u Općinskom vijeću u Cazinu su najzaslužniji što je A-SDA u svom prvom političkom mandatu činila većinu“, tvrdi nam jedan od članova Laburističke stranke koji je prije nekoliko godina napustio DNZ kako bi podržaju ideju povratka Fikreta Abdića u politiku.

Po leđima Kladuščana su se prelamale brojne političke bitke, a najčešće ove između dvije zaraćene strane koje su nekad činile zajedništvo unutar SDA“, tvrdi i dodaje: „To vam je krajiška politika. U A-SDA su nam uvijek podilazili kada su nas trebali za većinu, a danas nas etiketiraju izdajnicima.“

Potvrdu smo dobili i od aktuelnih članova DNZ-a koji ne kriju da su u Cazinu nerijetko otvoreno pružali podršku Nerminu Ogreševiću i A-SDA na lokalnim izborima, kazavši kako su se njegovi plakati uvijek mogli pronaći u Pećigradu i drugim mjestima za vrijeme predizborne kampanje.

Osuđeni ratni zločinac i blizak suradnik Fikreta Abdića – Esad Čović na predizbornom skupu u prvom redu

A da Šuhret Fazlić zapravo ne želi znati ništa, potvrđuje i fotografija nastala u utorak navečer na skupu u Velikoj Kladuši gdje je PoMAK predstavio svoje kandidate za predstojeće izbore. Na istoj se u prvom redu vidi Esad Čović, blizak suradnik Fikreta Abdića koji je stvarao autonomiju i koji je pred Sudom odgovarao za rušenje ustavnog poretka BiH zbog osnivanja autonomije, pa i za terorizam i ubistvo. Portal Faktor navodi kako je Čović za jedan dio optužbi osuđen, a za drugi amnestiran.

Njegovi javni istupi otkrivaju naklonost prema stvaranju autonomije, pa je tako po izlasku iz zatvora 2011. godine kazao kako bi se povratak Fikreta Abdića na ove prostore oličio u ekonomskom i društvenom pokretu. Nerijetko je prozivao i generala Atifa Dudakovića za ratne zločine, tvrdeći da istog štite prijatelji visoko pozicionirani u Tužilaštvu. Pamti ga se i po izjavi iz 2000. godine kada je kazao da je zatvoren zbog suosnivanja ideje formiranja autonomije.

Iako nije jasna uloga miljenika srpskih medija u koaliciji PoMAK, vjeruje se kako se radi o političkoj podršci, obzirom da je PoMAK zauzeo stav da je Denis Bećirović najbolji kandidat za Predsjedništvo ispred reda Bošnjaka. Čović je 2016. godine pristupio SDP-u.

Nakon izbornog šurovanja sa Dodikovim SNSD-om i Čovićevim HDZ-om, a kroz djelovanje biračkih odbora, A-SDA je još jednom pokazala da u borbi za političku moć ne postoje principi. Postoji samo borba, pa pod bilo koju cijenu.