Cazin Uhljebi

Ogrešević zaposlio još jednog uhljeba na teret budžeta

Digitalni informativni medij “MojCazin.com” 6. oktobra je objavio priču o “namjenskim zapošljavanjima” unutar organa uprave grada Cazina koje sprovode A-SDA i gradonačelnik Nermin Ogrešević. Praksa nagrađivanja članova njihove stranke nastavila se i u postizbornom periodu, čemu svjedoči i konkurs raspisan 27. juna tekuće godine, a za popunu radnih mjesta državnih službenika u gradu Cazinu. Na osnovu istog je član Omladinskog saveza A-SDA, kao bachelor engleskog jezika i književnosti, zaposlen kao viši stručni saradnik sa 100% osvojenih bodova…

Zadovoljiti apetite brojnih stranačkih poltrona, kojima je djelovanje u izbornoj kampanji A-SDA glavni alat za zaposlenje na državnim jaslama, zaista je težak zadatak kojeg gradonačelnik Nermin Ogrešević već više od jednog desetljeća obavlja bez prevelikih poteškoća. Svjedoči tome i podatak kako se u zadnjih 14 godina broj zaposlenih u Gradskom organu uprave povećao sa 128 na 172, iako je obim poslova gradske administracije u konstantnom opadanju zbog sveprisutnog trenda masovnog iseljavanja stanovništva. Međutim, od odlaska u zemlje zapadne Evrope, gdje za dobru platu zaista i moraju namučiti, sigurni su samo oni koji na bilo koji način učestvuju u širenju političkog carstva Rifeta Hozanovića i Nermina Ogreševića.

Još jedan u nizu uhljebljenih članova A-SDA je mladi aktivista Ermin Beganović, bachelor engleskog jezika i književnosti koji je rješenjem o postavljanju državnog službenika 15. oktobra na neodređeno (za stalno) zaposlen pri Službi za upravljanjem razvoja grada Cazina, a na poziciju višeg stručnog saradnika za planiranje lokalnog razvoja. Beganović je još jedan svjež primjer kako se političko podilaženje Nerminu Ogreševiću itekako isplati, obzirom da se dovodi u pitanje njegova stvarna stručnost pri obavljanju funkcije višeg stručnog saradnika u Službi za razvoj grada koja nema apsolutno nikakve veze sa njegovim zvaničnim zvanjem bachelora engleskog jezika.

Beganović je, podsjetimo, bio jedan od najaktivnijih mladih članova A-SDA za vrijeme predizborne kampanje u mjesecu septembru, a nedavno je i sam na društvenim mrežama kazao kako nema dvojbe oko glasanja na predstojećim općim izborima. U svom javnom izlaganju kazao je kako je od člana A-SDA naučio mnogo toga o poštenju i marljivom radu, što se itekako vidi iz njegovog imenovanja na mjesto stručnog saradnika.

Dvostruki aršini novog premijera: Stopirao zapošljavanja u kantonu, a ni riječ o stranačkom uhljebljivanju u gradu Cazinu

19. oktobra ove godine Vlada Unsko-sanskog kantona na čelu sa premijerom Mustafom Ružnićem (A-SDA) održala je vanrednu sjednicu na kojoj je usvojen zaključak o zabrani novih zapošljavanja u kantonalnim organima uprave, upravama i organizacijama i svim institucijama, preduzećima i ustanovama koje se financiraju iz kantonalnog budžeta. Time je nova vlada, kako je rečeno, zaustavila praksu uhljebljivanja koju je sprovodila prethodna vlada sačinjena od SDA, DF-a i Laburističke stranke, što je, čini se, bio vrhunski populistički potez Mustafe Ružnića i njegovih novoimenovanih resornih ministara.

Do današnjeg dana, Mustafa Ružnić i ostali članovi A-SDA nijednom se nisu oglasili po pitanju “namjenskog” zapošljavanja stranačkih podobnika u organima uprave grada Cazina na teret čijeg budžeta je u zadnjih nekoliko godina postavljen niz uhljeba koji su na direktan ili indirektan način učestvovali u izbornim i postizbornim djelovanjima Stranke demokratske aktivnosti.