Cazin Uhljebi

Ogrešević za uhljebljivanje stranačkih ljudi mijenjao Pravilnik

Stranačka zapošljavanja u javnim institucijama i preduzećima alat su kojim lokalne i državne stranke jačaju vlastitu mrežu poltrona najčešće podobnih za obavljanje bitnih unutarstranačkih funkcija za vrijeme predizbornih kampanja. Digitalni informativni medij se već dva puta osvrtao na zapošljavanja u Gradskoj upravi kroz priče o „namjenskom zapošljavanju“ i „zapošljavanju još jednog uhljeba na teret budžeta“. Zadnji slučaj zapošljavanja uhljeba planski se odvijao kroz odluke gradonačelnika Nermina Ogreševića…

Bachelor engleskog jezika i književnosti odnedavno je zaposlen na funkciji Višeg stručnog saradnika za planiranje lokalnog razvoja. Time je profesor Ermin Beganović i zvanično dobio funkciju unutar organa uprave grada Cazina, gdje će, između ostalog, izrađivati planove lokalnog razvoja, predlagati prioritetne projekte, vršiti pripreme za njihovu realizaciju, aktivno pratiti ekonomske trendove u cilju planiranja ekonomskog razvoja, vršiti statističku obradu podataka i statistička istraživanja, učestvovati u identificiranju i razvoju optimalnog modela financiranja projekata, kao i u izradi socio-ekonomske analize stanja kroz izrade analize stanja ekonomije grada Cazina. Barem je tako navedeno u konkursu raspisanom 27. juna tekuće godine.

Međutim, Beganović, koji je već dugo vremena aktivni član A-SDA – Stranke demokratske aktivnosti, zbog svojih stranačkih referenci morao je biti zaposlen. A da bi se to i ostvarilo, pobrinuo se Nermin Ogrešević, gradonačelnik grada koji je samo dvije sedmice prije raspisivanja konkursa donio izmjenu i dopunu Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u Jedinstvenom gradskom organu uprave grada Cazina. Po novoj odluci, uslov za obavljanje ovog posla izmijenjen je iz “VII stepen ekonomske” u “VII stepen ekonomske ili pedagoške“, čime su se stvorili svi preduslovi za postavljanje Beganovića na funkciju višeg stručnog saradnika za planiranje lokalnog razvoja, pri Službi za razvoj. Njegovo uhljebljivanje logičan je slijed nakon što se iskazao kroz djelovanje u predizbornoj kampanji A-SDA.

Međutim, on se s vremenom nametnuo u čovjeka od povjerenja, pa čak i prije nego što je zaposlen u organima uprave. Tako je predmet imenovanja bio i 29. marta tekuće godine, kada je Gradsko vijeće donijelo Rješenje o konačnom imenovanju članova Skupštine JP “RTV Cazin“, u čiji sastav su imenovani Sabahudin Galijašević kao predsjednik (zaposlen u Službi za urbanizam), zatim Zinka Čizmić kao član (bivša predsjednica Omladinskog saveza A-SDA) te i sam Ermin Beganović kao član Skupštine.

Beganović je samo jedan u nizu aktivnih članova A-SDA zaposlenih isključivo zbog stranačkih referenci. Ranije su, podsjetimo, kroz djelovanje unutar stranke ili omladinskog saveza, zaposleni brojni članovi A-SDA, o čemu smo pisali u našoj priči o „namjenskim zapošljavanjima“.