Cazin

Grad Cazin u 2018. potrošio milione na predizborni asfalt

Grad Cazin je do mjeseca oktobra tekuće godine potrošio 1,8 miliona maraka na kapitalne projekte. Za rekonstrukcije i sanacije puteva, te izgradnje trotoara, A-SDA je u predizbornoj 2018. godini preko javne ustanove Komunalno-stambeni fond raspisala preko 50 obavještenja o nabavci predmetnih ugovora. Upoređujući broj obavještenja sa prethodnom – 2017. godinom, kada je vladajuća struktura u Cazinu bilježila ogromne uštede na kapitalnim investicijama, da se zaključiti kako se na taj način pripremao teren za predizbornu utrku, što se na kraju ispostavilo kao pun pogodak…

Sve realizirane projekte u tekućoj godine uzele su tri cazinske firme – HODURNIK, koja je po osnovu ugovora inkasirala skoro 980 hiljada maraka, zatim E-BEGANOVIĆ (430 hiljada maraka) i I-SELIMOVIĆ sa ukupnim prihodima od 423 hiljade maraka ostvarenih po osnovu tendera koje je raspisao Komunalno-stambeni fond. Ukupno su ove firme na 22 projekta inkasirale 1,83 miliona maraka, ali je prema aktuelnim nabavkama posao daleko od završenog. Naime, preostalo je realizirati preko 30 nabavki iz 2018. godine koje će, tradicionalno, vrlo vjerovatno pripasti navedenim firmama koje su nerijetko usamljene kada se radi o učešću na dostavljanju ponuda za tendere koje raspisuje JU „KSF“.

Međutim, da bi se realizirala 22 projekta vrijedna skoro 2 miliona maraka, A-SDA je morala potegnuti za mjerama uštede i novim kreditnim zaduženjima. Tako je, usporedbe radi, u prethodnoj – 2017. godini, Komunalno-stambeni fond raspisao tek tri tendera za izvođenje radova na kapitalnim projektima, odnosno na rekonstrukciji i sanaciji puteva na području grada Cazina. Pokazatelj je to da je A-SDA u godini kada ne postoji borba za vlast bila izrazito manje izdašna prema građanima, nego tekuće godine. A kako bi se na vrijeme osigurali glasovi kroz kapitalne investicije, mjere uštede nisu bile dovoljne. Unutar stranke je postignut dogovor o izglasavanju novih kreditnih zaduženja preko Gradskog vijeća. Tako je budžet grada Cazina u tekućoj godini dva puta opterećen novim kreditima. Odlukom vijeća, potpisana su nova zaduženja i to od milion maraka i 500 hiljada maraka, namijenjena isključivo za kapitalne investicije, odnosno projekte rekonstrukcije i sanacije lokalnih puteva u 2018. godini.

Opozicija tvrdi da je zaduženje uslijedilo isključivo zbog predizborne kampanje u kojoj su članovi A-SDA obećavali nove projekte u mjesnim zajednicama gdje su trebali učvrstiti svoju političku poziciju.

Mjesne zajednice primorane plaćati i do 60% od ukupne vrijednosti

Međutim, da bi se pristupilo realizaciji projekta rekonstrukcije i sanacije određenih lokalnih puteva u gradu Cazinu, prethodno je potrebno pristupiti provjerenoj ucjenjivačkoj metodi, kojom vladajuća struktura od mještana zahtjeva da financijski učestvuju u istoj. Tako su, primjera radi, mještani u pojedinim mjesnim zajednicama plaćali i do 60% od ukupne vrijednosti projekta, ne samo rekonstrukcije puteva, već i izgradnje trotoara i postavljanja rasvjete i betonskih stubova.

Na taj način A-SDA osigurava realizaciju što većeg broj projekata, a koji u konačnici ovoj stranki služe za prikupljanje predizbornih poena. Na prethodnim izborima to se pokazalo kao pun pogodak, pa je stranka na čijem je čelu Nermin Ogrešević osvojila čak 8 mandata u Skupštini Unsko-sanskog kantona.

A oni koji nisu u mogućnosti sufinancirati ovakve projekte, obično na njih čekaju godinama. Slučaj je to i sa ulicom Kula, u neposrednoj blizini centra grada, koja je asfalt dobila tek 2018. godine. Mještani u taj projekt nisu uložili niti jednu marku, ali nisu ni trebali, obzirom da im je deset godina ranije Vlada Unsko-sanskog kantona osigurala više od 50% sredstava, koja su na kraju prebačena na račun općine Cazin. Ta sredstva su kasnije utrošena nenamjenski, odnosno u druge projekte, što potvrđuje i podatak da Vladi Unsko-sanskog kantona, odnosno resornom ministarstvu, nikad nije dato u uvid gdje je potrošen grant od 100 hiljada maraka namijenjen za rekonstrukciju ove ulice. Mještani ovog naselja godinu dana prije realizacije projekta su prisustvovali sastanku kojeg je ispred grada sazvala Jasminka Durić iz A-SDA. Iako u organima uprave ne obnaša nikakvu funkciju, Durićka je, vjerovatno zbog predizborne kampanje, nudila rješenje za oronulu cestu, iako je rješenje postojalo čak deset godina ranije.

U gotovo stopostotnoj mjeri, svečanosti otvaranja puteva na području grada Cazina započinju govorom gradonačelnika Ogreševića i presjecanjem vrpce. Sve svečanosti prati i Radio-televizija Cazin, koja u svojim glavnim kadrovima obično prikazuje gradonačelnika Ogreševića i njegovu pratnju.

U 2018. godini dodijeljena su 22 ugovora po osnovu tendera i to za sljedeće projekte:

 • Rekonstrukcija puteva MZ Liskovac (HODURNIK, 38.622 KM)
 • Rekonstrukcija puta Jašaragići – Gomila  (I-SELIMOVIĆ, 45.500 KM)
 • Rekonstrukcija puta Gradina – Vrelo II faza (E-BEGANOVIĆ 104.085 KM)
 • Rekonstrukcija puta Kolište II (E-BEGANOVIĆ 107.034 KM)
 • Rekonstrukcija puta Ale Redžića (I-SELIMOVIĆ 104.094 KM)
 • Rekonstrukcija puta Stijena – Podgredina (I-SELIMOVIĆ 94.003 KM)
 • Rekonstrukcija puta Čauševići – Bašići  (E-BEGANOVIĆ 149.840 KM)
 • Rekonstrukcija puta Žunići – Duratovići – Bazeni (HODURNIK 105.673 KM)
 • Rekonstrukcija puta Puškari – Semanići (HODURNIK 111.893 KM)
 • Rekonstrukcija puta Marin Most (HODURNIK 101.957 KM)
 • Sanacija puta Gornji Ćoralići (E-BEGANOVIĆ 18.526 KM)
 • Sanacija puta Rajak – Krivaja (E-BEGANOVIĆ 51.082 KM)
 • Sanacija puta Hadžin Potok (I-SELIMOVIĆ 20.129 KM)
 • Rekonstrukcija puta Hadžići (II Faza) (HODURNIK 106.690 KM)
 • Rekonstrukcija puta Bajramovići (HODURNIK 92.482 KM)
 • Rekonstrukcija puta Karabegovići (HODURNIK 101.782 KM)
 • Rekonstrukcija puta Podgredina – Tromeđa (I SELIMOVIĆ 158.659 KM)
 • Rekonstrukcija puta Brezova Kosa – Japići (HODURNIK 128.841 KM)
 • Rekonstrukcija puta Keranovići – Huskići (HODURNIK 54.769 KM)
 • Rekonstrukcija puta Seferagići 1 (HODURNIK 27.458 KM)
 • Rekonstrukcija puta Seferagići 2 (HODURNIK 73.386 KM)
 • Rekonstrukcija puta Donja Crnaja (HODURNIK 34.038 KM)