Javne nabavke

Novi bogati ugovori grada Cazina sa Irfanom Durićem

Već četvrtu godinu zaredom grad Cazin na čelu sa gradonačelnikom Nerminom Ogreševićem potpisuje vrijedan neprioritetni ugovor o nabavci ugostiteljskih usluga sa restoranom Basari. Ove godine gradska služba bi u restoranu Irfana Durića, također člana A-SDA, mogla potrošiti i do 21.393,28 KM. To je procijenjena vrijednost navedena u obavještenju o dodjeli ugovora broj 697-0-2-2-7-32/18 koje je grad Cazin objavio putem javnih nabavki. Nije poznato koliko je na račun restorana Basari isplaćeno novca u zadnje tri godine po osnovu ovih ugovora, obzirom da šef financija Ismet Đuzelić (A-SDA) nije odgovarao na naše dosadašnje upite…


Od 2015. godine do danas javna preduzeća i ustanove, zajedno sa organima uprave grada Cazina, kroz direktne sporazume su na račun firmi Irfana Durića isplatile skoro 50 hiljada maraka. Čistoća je u 10 direktnih sporazuma firmama Voće Durić i restoran Basari isplatila oko 26 hiljada maraka. Javno preduzeće Vodovod je sa Durićem potpisalo preko 130 ugovora o direktnim sporazumima, na osnovu kojih mu je isplaćeno oko 12 hiljada maraka. Nešto manje, tačnije 10 hiljada maraka, grad Cazin je Duriću isplatio iz javnog budžeta, a za 3 ugovora o direktnim sporazumima. 2.600 maraka je na ime firme restoran Basari isplatio i Komunalno-stambeni fond u 2017. godini, a za usluge konzumiranja hrane i pića. Po Zakonu o javnim nabavkama, direktori javnih preduzeća ne moraju raspisivati javni poziv ukoliko je vrijednost ugovora manja od 6.000 KM bez PDV-a, te ugovornu stranu mogu odabrati sami, bez prethodne provjere cijena sa vlasnicima drugih firmi.

Nakon naše posljednje priče o Irfanu Duriću, grad Cazin je s njim postigao nove dogovore oko pružanja usluga. 28. septembra ove godine za usluge cateringa povodom projekta Renew Heat, grad Cazin je kroz izuzeća potpisao novi ugovor sa firmom Voće Durić. Njegova vrijednost iznosi tačno 4.400 KM, čime se nastavio dobar odnos stranačkih prijatelja koji jedni drugima izuzetno dobro čuvaju leđa.

Durić nije samo predmet javnih nabavki kroz direktne sporazume i izuzeća, već i kroz konkurentske zahtjeve, pa tako je tri godine zaredom – 2015., 2016. i 2017. grad Cazin s njim potpisao ugovore o ugostiteljskim uslugama vrijedne 75 hiljada maraka. Obzirom da se radi o neprioritetnim ugovorima, nije poznato koliko je vlast koju u Cazinu drži A-SDA isplatila prijatelju iz partije. Šef financija Ismet Đuzelić na naše upite nije htio odgovarati.

Ovakav trend potpisivanja ugovora nastavio se i ove godine, i opet sa tri iste firme – restoranom Šedrvan, kojem je dodijeljen ugovor najmanje vrijednosti, zatim sa firmom Kostelski Buk koja je u vlasništvu sestre Irfana Durića, ali i s njim – koji je ove godine potpisao ugovor nešto manje vrijednosti, odnosno u iznosu od 21.393,28 KM.

Iz opozicije tvrde kako se ovakvi ugovori u potpunosti realiziraju, što bi značilo da je, ukoliko su njihove tvrdnje tačne, Irfan Durić od 2015. godine do danas iz javnog budžeta i budžeta javnih preduzeća, od stranačkih prijatelja dobio ugovore vrijedne oko 130 hiljada maraka.