Cazin

Ogrešević iz budžeta isplatio 6.000 KM pa dobio nagradu “Najbolji načelnik”

Nermin Ogrešević, gradonačelnik grada Cazina, dobitnik je raznih priznanja. Bio je “Najbolji načelnik”, “Najmenadžer”, a prije nekoliko dana dobio je priznanje “Najbolji gradonačelnik BiH za 2018. godinu”. Portal Cazin.NET objavio je ovu informaciju nakon nakon što je održana 39. po redu ceremonija proglašenja najboljih poslovnih ljudi i kompanija u BiH.  Međutim, ono što je izostalo, jeste informacija da je Ogrešević ranije organizatorima ove manifestacije iz budžeta grada kojim rukovodi isplatio tačno 6 hiljada maraka. Zbog toga je bio predmet istraživanja novinara CIN-a…


Organizator ove manifestacije je Evropsko udruženje menadžera “BH menadžer”, kojim rukovodi Pane Škrbić iz Zenice. On je u razgovoru sa novinarima Centra za istraživačko novinarstvo kazao kako mu je neugodno kada dođe do situacije da od kandidata koji su ušli u uži izbor traži da kupe deset knjiga ili stotinu časopisa. “Dok ne dođe do nekog drugog načina financiranja, to nažalost ostaje tako”, rekao je Škrbić. A jedan od onih koji su mu pomogli da nastavi tradiciju dodijeljivanja nagrada za najnačelnike, gradonačelnike, menadžere i dr., je i gradonačelnik grada Cazina – Nermin Ogrešević. Škrbićeva udruženja i firme nude razne usluge – od prodaje stručnih knjiga i časopisa, preko učestvovanja na biznis forumima, pa do promo materijala i spotova. Trenutno nije poznato kakve je usluge od njega zatražio grad Cazin, ali je poznato da mu je Ogrešević iz budžeta isplatio 6 hiljada maraka.

A taj novac mu je isplatio prije nego što mu je Škrbić dodijelio plaketu “Najbolji načelnik regiona”, kojom se Ogrešević okitio prije nekoliko godina.

Prema postojećim zakonima ovakva situacija bi mogla predstavljati sukob interesa. To smatra i Jasmin Emrić, donedavno predsjednik Komisije za sukob interesa PSBiH, inače i član Stranke demokratske aktivnosti. On je novinarima CIN-a kazao da svaka radnja koja bi na bilo koji način dovela do toga da izabrani zvaničnik zloupotrijebi svoju funkciju zarad lične koristi dovodi do sukoba interesa. Međutim, na sreću Nermina Ogreševića i pet drugih izabranih funkcionera koji su iz budžeta isplaćivali novac za održavanje ovih manifestacija, u ovom trenutku ne postoji tijelo u Federaciji BiH koje će kažnjavati sukob interesa.

Pored Ogreševića, organizatorima ove manifestacije novac iz budžeta su isplatili i Agan Bunić, nekadašnji načelnik općine Bužim, koji je tada proglašen Najnačelnikom godine. On je iz sredstava namijenjenih Centru za socijalni rad isplatio 3.042 KM. Nešto manje, tačnije 2.925 KM, iz budžeta općine Bosanski Petrovac je isplatio Zlatko Hujić, inače Ogreševićev politički prijatelj iz koalicije A-SDA – PoMAK i aktuelni član Skupštine Unsko-sanskog kantona.

Gradonačelnik grada Cazina posebno je izdašan prema onima koji daju svoj maksimum za njegovu promociju. Tako je dvije godine zaredom udruženju “DX Media” isplaćivao novac iz budžeta grada za “promociju”. Ukupno je to udruženje od grada Cazina dobilo 7 hiljada maraka. Treba podsjetiti kako je vlasnik istog udruženja Veldin Halilović iz Bihaća, inače vlasnik portala USN.ba koji je cijelu predizbornu kampanju, a i mjesece ranije, radio isključivo u korist koalicije A-SDA – PoMAK, ako je vjerovati po analizi stručnjaka sa Raskrinkavanje.ba. Ogrešević je radnim mjestom nagradio još jednog vlasnika portala – Enesa Hairlahovića, čiji je Cazin.NET u godinu dana objavio preko hiljadu priča iz grada Cazina – i nijednu kritički nastrojenu prema vlasti u Cazinu.