Uhljebi

Imenujemo: Šuhret Fazlić zapošljava političke uhljebe A-SDA i drugih

Družba je družba, a služba je služba. Osim u Unsko-sanskom kantonu. Tu službe ima samo u korist družbe, a družbu čine A-SDA i Šuhret Fazlić. Potvrđuju to i novi podaci koje je danas objavio sanski portal Inmedia.ba, u čijoj je priči navedeno 13 imena budućih stranačkih uhljeba koji će platu primati na teret javnog preduzeća „Komrad“, Zavoda za prostorno uređenje i Centra za socijalni rad. A njihovo uhljebljivanje rezultat je novog multimilionskog zaduživanja grada Bihaća, koji će emisijom municipalnih obveznica podići čak 14 miliona maraka kredita. Međutim, kako bi osigurao dovoljan broj ruku u GV-u, Fazlić je morao potegnuti za njemu nepopularnom načinu zapošljavanja – onom kojem je 2016. godine u jeku predizborne kampanje posvetio najviše pažnje…


Ukoliko zaustavimo zapošljavanje po stranačko-rodbinsko-jaranskoj matrici ljudi će opet poželjeti živjeti ovdje i u ovom gradu pokušati tražiti svoju budućnost“, kazao je u septembru 2016. godine aktuelni gradonačelnik grada Bihaća – Šuhret Fazlić. On je svoj politički lik gradio pod okriljem vječito optuženog Hamdije Lipovače, kojeg je savjetao za vrijeme jedne od najvećih političko-financijskih kriza koje su tresle Unsko-sanski kanton. Danas, Fazlić je ogorčen na svoje prethodnike, koji su mu pored ogromnih dugova ostavili i prekomjeran broj zaposlenih. Zašto mu smetaju, zasad nije jasno, obzirom da je upravo Fazlić pripremio 14 miliona maraka novog zaduženja i 11 novih zapošljavanja u javnom preduzeću „Komrad“.

Portal Inmedia.ba jutros je objavio imena novih uhljeba koji će svi odreda biti zaposleni isključivo po stranačko-rodbinsko-jaranskoj matrici, kako je Fazlić nazivao u septembru prije dvije godine.

Javnim preduzećem Komrad u ovom trenutku rukovodi Vid Šantić, bivši ministar privrede u Vladi Unsko-sanskog kantona i član A-SDA. Centrom za socijalni rad rukovodi Senad Tutić, također kadar Stranke demokratske aktivnosti. Upravo je to dalo za pravo novinarima navedenog medija da posumnjaju da iza cijele priče stoji aktuelna koalicija A-SDA – PoMAK. U suštini je upravo A-SDA ta koja godinama na teret budžeta grada Cazina i raznih javnih preduzeća postavlja podobne ljude, a ponekad čak i one koji za određene pozicije nemaju tražena stečena zvanja.

Tako će, prema tvrdnjama portala Inmedia.ba, a koje nam je iz JP „Komrad“ potvrdio i naš izvor, u ovo preduzeće biti zaposleni:

  1. Irma Dedić Fatkić – supruga gradskog vijećnika Ahmeda Fatkića iz A-SDA, a ujedno i zastupnica u Skupštini Unsko-sanskog kantona, postaje šefica “javne rasvjete” nakon godinu dana pripravničkog staža
  2. Sanela Keškić – supruga Gradskog vijećnika Hasana Fatkića iz A-SDA i majka v.d. direktorice Zavoda zdravstvenog osiguranja Senite Keškić
  3. Nevjenčana supruga gradskog vijećnika Sanela Havića zvanog Žile, inače bivšeg člana GS-a, a sada aktuelnog člana PoMAK-a
  4. Haris Dedić – sin predsjednika sindikata JKP „Komrad“ – Mufida Dedića
  5. Ramo Delić – član A-SDA iz Male Peći koji je bio izuzetno aktivan u predizbornoj kampanji
  6. Matej Grgić – sin Franje Grgića, kandidata na listi A-SDA na izborima. Već je uposlenik ovog javnog preduzeća, ali ga na stolu čeka ugovor za stalno zaposlenje
  7. Emil Muharemović – član DF-a i aktuelni vijećnik u Gradskom vijeću koji će podići ruku za vrijeme izglasavanja novih kreditnih zaduženja
  8. Kenana Bećirspahić – supruga gradskog vijećnika Dinke Bećirspahića koji je nedavno napustio SBB
  9. Adnan Kasupović – osoba od povjerenja direktora Vida Šantića, kojeg je i sam direktor predložio za novog uposlenika

Po riječima našeg izvora iz preduzeća “Komrad”, imena novih uposlenih se već dugo vremena znaju, iako se koverte otvaraju tek u utorak. Ko su preostale dvije osobe koje će početi raditi u ovom preduzeću, zasad nije poznato.

A Fazlić, koji je redovito upućivao niske udarce prema političkim protivnicima zbog stranačkih zapošljavanja i prekomjernih zaduživanja, odlučio je da svoj aktuelni mandat neće okončati samo uz spominjanje naslijeđenih dugovanja. Novim projektima, tvrde to upućeni, Fazlić je pogazio svoje riječi da će grad Bihać izvlačiti iz financijske dubioze. Razlog je taj što je Fazlić ušao u političko šurovanje sa cazinskom A-SDA, koja je nedavno preuzela Unsko-sanski kanton.

Portal Inmedia.ba, što nismo uspjeli potvrditi, špekulira kako će L.H., U.H. i A.P., dvije socijalne radnice i psiholog, dobiti nova radna mjesta u Centru za socijalni rad, dok će u bihaćkoj Stanoupravi biti zaposlena S.M..

Interesantno je da Fazlićevi stavovi izuzetno odudaraju od njegovog aktivnog djelovanja na poziciji gradonačelnika, a kriteriji naspram političkih oponenata razlikuju od se „ponude do ponude“ kao i zajedničkog aktivnog djelovanja u Unsko-sanskom kantonu. Poznat je i kao politički preletač koji se sa crvene prebacio na žutu boju, a potom i na azurno plavu s kojom je uspio dobiti nekoliko mandata u Skupštini Unsko-sanskog kantona. „Kameleon“, reći će birači Građanskog saveza koji su Fazlićevim ulaskom u političku koaliciju sa A-SDA shvatili da su još jednom izigrani i da je njihova izborna opcija zapravo kamuflirana u javni interes.

Inmedia je najavio da će uskoro donijeti nastavak priče o gradonačelniku Bihaća i uticaju pojedinih političara na njegove odluke, a vezano za izdavanje građevinske i upotrebne dozvole za benzinsku pumpu u Jablanskoj ulici. Usporedbe radi, sličnog djelovanja se pokazala i A-SDA, koju su zbog izmjene regulacionog plana u korist određenih bosanskih privrednika, čak potresali i unutarstranački sukobi.