Cazin

Sedam priča portala MojCazin.com koje su obilježile 2018. godinu

U maju 2018. godine na portalu MojCazin.com objavljena je prva autorska priča. Kroz sedam mjeseci aktivnog rada objavljivali smo isključivo vlastite priče, usmjerene ka preispitivanju i kritičkom razmišljanju spram lokalne vlasti u gradu Cazinu koja nam je u kratkom periodu zatvorila sve kanale za prikupljanje informacija bitnih za građane. Čak štoviše, do današnjeg dana, našem uredništvu nije dostavljena niti jedna tražena informacija niti odgovor na pitanje koje smo adresirali na Gradsku upravu, gradonačelnika Ogreševića, direktore javnih preduzeća ali i šefa financija – Ismeta Đuzelića. Upravo je to bio razlog zbog čega smo još više prigrlili neovisno i kritičko novinarstvo, što je rezultiralo sa više od 200 hiljada čitanja naših priča. Danas vam donosimo sedam najzanimljivijih koje su obilježile naš rad u 2018. godini…


  • Cazinska centralizacija: Medžlis i A-SDA preuzimaju kontrolu nad milionima maraka: Daleko najuspješnija priča na našem portalu koja je dosad zabilježila više od 30 hiljada unikatnih čitanja. Ujedno smo i prvi, te jedini medij u gradu Cazinu koji se osvrnuo na probleme koji potresaju cazinske vjernike, a kojima je Medžlis nametnuo svoju centralizaciju koja je na kraju dovela i do raskola brojnih džemata.
  • Slučaj “TKA Incel”: 730.000 KM štete u budžetu grada Cazina: Emisijom municipalnih obveznica na sarajevskoj berzi, grad Cazin se zadužio za milion maraka namjenskih sredstava za poslovnu zonu Ratkovac. Dio tih sredstava kasnije je utrošen u rješavanje dugovanja nekadašnjeg giganta – Tvornice kartona i ambalaže “Incel” koji se nalazi na prostoru buduće poslovne zone Slatinske bare. Vremenom se pokazalo kako je grad Cazin ta sredstva isplatio nezakonito i bez pravnog osnova, obzirom da im imovina Incela nikad nije predata u nadležnost zbog zakonskih prepreka. Čak je i Ustavni sud donio presudu kojim se Unsko-sanskom kantonu ne dozvoljava prijenos vlasništva na grad Cazin.
  • Afera “Otkazi”: Ogrešević oštetio budžet za više od 1,5 miliona: Skoro 20 hiljada ljudi je pročitalo priču o nezakonitim otkazima u lokalnoj samoupravi sprovedenim samovoljom Nermina Ogreševića. Zbog ovog slučaja, koji je svoj epilog dobio na sudu, budžet grada je oštećen za više od milion maraka, jer su obespravljeni namještenici u konačnici vraćeni na radna mjesta, a Sud je naložio i isplatu dugovanja spram njih, zajedno sa zateznom kamatom od 12%.
  • Mutne vode u ul. Žrtava domovinskog rata: Grad Cazin je na ime projekta rekonstrukcije ul. Žrtava domovinskog rata inkasirao 425 hiljada maraka od raznih donatora, uključujući i Vladu Unsko-sanskog kantona koja je izdvojila čak 300 hiljada maraka. Projekt je na kraju koštao 269 hiljada maraka, a grad Cazin nikad nije pravdao višak sredstava koji je nastao u budžetu. Vladi USK nikad nije podnesen izvještaj, zbog čega je opozicija u Gradskom vijeću odlučila cijeli slučaj predati u ruke Tužilaštva.
  • Izborno bratstvo A-SDA sa SNSD i HDZ u Cazinu: Netom prije oktobarskih izbora, Gradska izborna komisija grada Cazina utvrdila je spisak biračkih odbora. Na istom su se većinom nalazili aktivni članovi A-SDA, ali pod zastavama SNSD-a, HDZ-a, Komunističke partije, SDS-a i drugih. Tako je, kako smo prvi otkrili, direktor Vodovoda Ibrahim Tatarević obnašao funkciju predsjednika biračkog odbora na Gnjilavcu ispred Hrvatske demokratske zajednice. Direktor sportske dvorane – Seadin Badić, također član A-SDA, istu funkciju je vršio ispred Komunističke partije. Mnogi su u ovom izbornom procesu smatrali kako se tu radilo o pokušaju izborne krađe, što na kraju nije utvrđeno.
  • Cazin: Namjenska zapošljavanja u gradskoj upravi: Nermin Ogrešević je za načelnika općine Cazin izabran 2004. godine. Od tad, pa do danas, broj zaposlenih u Gradskim organima uprave se sa 128 popeo na 172. Ogrešević je na teret budžeta u tom periodu mahom zapošljavao članove stranke koju je osnovao, kao i članove njihovih porodica. Ovu priču je pročitalo preko 15 hiljada ljudi, i bila je prva urađena na osnovu dokumentacije prispjele direktno od uposlenika same Gradske uprave koje smo pozvali da nam se pridruže u borbi protiv nepotizma.
  • Predizborni asfalt u ulici Kula: 2008. godine Vlada Unsko-sanskog kantona je iz vlastitih sredstava izdvojila grant u vrijednosti od 100.000 KM za rekonstrukciju ulice Kula, koja se nalazi nadomak centra grada Cazina. Iako je kasnije bio raspisan tender za izvođenje radova u ovoj ulici, a potom i poništen, na početak realizacije se čekalo čak do 2017. godine kada je Komunalno-stambeni fond kroz kapitalna ulaganja započeo izgradnju asfalta. Međutim, mještani su godinama postavljali pitanja zbog čega se na rekonstrukciju čekalo godinama i sa operativnim sredstvima, a odgovor su dobili tek u jeku predizborne kampanje 2016. godine.

U 2019. godini nastavljamo istim tempom, te ćemo obraditi brojne teme koje još uvijek nisu uspjele pronaći svoj put do šire mase.

Hvala vam na povjerenju i želimo vam puno sreće, zdravlja i dobrih trenutaka u novoj godini!