Cazin

Ogrešević stranačkom prijatelju isplatio 7.800 KM iz budžeta grada

Međustranački odnosi unutar Stranke demokratske aktivnosti, kada je riječ o raspodjeli javnog novca, na odličnom su nivou. Pored Irfana Durića, kojem je u četiri godine dodijeljeno ugovora u vrijednosti većoj od 170 hiljada maraka, grad Cazin je iz budžetske rezerve isplaćivao novac i firmi Safeta Veladžića. On je član A-SDA, a ujedno i vlasnik prevozničke firme „Veladžić“, čiji su autobusi, na račun građana grada Cazina, poslužili razvojačenim pripadnicima Oružanih snaga BiH da putuju na proteste u Sarajevo. Za to je iz budžeta grada isplaćeno više hiljada maraka…


Razvojačeni pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, 2012. godine su iz Cazina tri puta putovali u Sarajevo na proteste koji su se održavali pred institucijama BiH. Obzirom da im je trošak puta bio prevelik za njihove financijske mogućnosti, gradonačelnik Nermin Ogrešević je iz budžetske rezerve tada općine Cazin, čak tri puta financirao njihove odlaske na proteste. Interesantno, u sva tri navrata, posao prevoza je dodijeljen firmi „Veladžić d.o.o.“ u vlasništvu Safeta Veladžića, člana Stranke demokratske aktivnosti. Isplaćeno mu je ukupno 7.866 KM, odnosno zaključkom broj 01/N-14-1484/12 toj firmi je isplaćeno 3.477 KM, zatim Zaključkom broj 01/N-14-1832/12 – 2.517 KM, te Zaključkom broj broj 01/N-14-2604/12 – 1.872 KM.

Prema Zakonu o budžetima Federacije BiH, trošenje sredstava budžetske rezerve je ograničeno samo na hitne i nepredviđene situacije. Tako Član 32. ovog Zakona jasno kaže: Hitni i nepredviđeni izdaci koji se pojave u toku budžetske godine podmiruju se iz sredstava tekuće rezerve utvrđenih u budžetu iz člana 17. stava 6. ovog zakona. Iz toga slijedi zaključak kako je općina Cazin nezakonito isplaćivala ova sredstva iz budžetske rezerve, a na konto firme Safeta Veladžića.

Interesantno je kako je općina Cazin financirala održavanje protesta i pred ambasadom Republike Slovenije u Ljubljani, gdje su obespravljeni radnici tražili svoja prava. Tada ih je na proteste vozila firma “Plavi jadran” iz Gornje Koprivne, kojoj je za taj put isplaćeno 720 maraka. Firma, čiji je vlasnik Velić Mehmed, likvidirana je 2015. godine stečajnim postupkom pred Općinskim sudom u Bihaću.

O samom Safetu Veladžiću javnost ne zna puno. On je jedan od odanijih ljudi Nermina Ogreševića koji je u prošlom sazivu Skupštine Unsko-sanskog kantona predstavljao A-SDA. U tom periodu je bio prisutan na 65 sjednica, vodio je samo jednu diskusiju i postavio tek jedno pitanje. Dakle, u četiri godine mandata, Safet Veladžić nije radio ništa, osim što je zarađivao novac na teret građana Unsko-sanskog kantona. Njegova mjesečna primanja kao poslanika u Skupštini iznosila su 2.153,56 KM, čime je u periodu od 4 godine inkasirao ukupno 94.756,80 KM.

Također, prema tadašnjim imovinskim kartonima objavljenim na službenim stranicama Centralne izborne komisije, bio je jedan od 17 izabranih zvaničnika u Federaciji BiH čija je imovina vrijedila više od milion maraka, a ujedno i jedini u Skupštini Unsko-sanskog kantona. Tada je u posjedu imao kuću u vrijednosti od 350 hiljada maraka, zemljište u vrijednosti od 300 hiljada maraka, poslovni prostor u vrijednosti od 400 hiljada maraka i osobni automobil u vrijednosti od 35 hiljada maraka.

Njemu je u aprilu 2018. godine dodijeljen još jedan ugovor iz budžeta grada Cazina. Direktnim sporazumom za prevoz učenika na relaciji Cazin – Sarajevo – Cazin, firmi Veladžić je iz budžeta grada isplaćeno 2.000 KM. Podsjećamo, Zakon o javnim nabavkama dozvoljava potpisivanje direktnog sporazuma bez javnog poziva, a u vrijednosti do 6.000 KM bez PDV-a. Istim se javnim institucijama i preduzećima, odnosno ovlaštenim licima, omogućava da ponuđača odaberu sami.