Dossier Šabulić Istraživačke priče

DOSSIER DŽENIS ŠABULIĆ: Kolosalni uspon farmaceutskog moćnika (1. dio)

Kada Šabulić poželi novu lokaciju za svoje apoteke, dovoljno je da samo uperi prstom i time nestaju sve zakonske prepreke i regulative“, govori nam sugovornik o bivšem ministru zdravstva Unsko-sanskog kantona, inače kadru SBB-a i vlasniku apoteka B-Pharm – Dženisu Šabuliću. „On se kao ministar zdravstva više brinuo o svom poslovnom carstvu i represiji farmaceutske konkurencije.“ – I to je, ako je suditi po onome što smo otkrili o ovom beskrupuloznom ex-ministru, zaista tako. Podaci do kojih smo došli otkrivaju da je Šabulić prije svog imenovanja, a zarad vlastitih interesa, vršio obmane, varao Komoru magistara farmacije i lažnom dokumentacijom pokušavao preuzeti farmaceutsko tržište u Unsko-sanskom kantonu. Kako bi uspio u svom naumu, Šabulić je morao imati ogromnu podršku, kako zdravstvenih radnika, tako i Upravnih odbora nekih zdravstvenih ustanova, ali i same krajiške političke elite koja mu je pružila mogućnost da, i unatoč jasnom sukobu interesa, preuzme ovdašnje zdravstvo…


Ponedjeljak je. Apoteka B-Pharm u bihaćkom Domu zdravlja vrvi od bolesnih pacijenata koji u prostorijama ove apoteke stoje u dugim redovima kako bi kupili prepisani lijek. Direktora Šabulića nema. „Ne mogu vam pomoći, jer on nije tu, ali možete pozvati Upravu i dogovoriti sastanak sa direktorom“, odgovara nam zaposlenica apoteke koja o svom šefu nije htjela reći ništa. Ni pozitivno, ni negativno. Do Šabulića smo pokušali doći i u drugoj apoteci, onoj zbog koje je angažirao geometra Amira Pašalića da radi posao za koji uopće nije ovlašten. Ali i tu bezuspješno.

A na novinare i škakljiva pitanja Šabulić nije naviknut još od imenovanja u Vladu Unsko-sanskog kantona. SBB-ov ministar, koji je bio sve, samo ne obični stranački kadar, 10. jula 2016. godine imenovan je novim ministrom zdravstva. Iako je preko svojih neslužbenih glasila, odnosno krajiških portala, pokušavao skrenuti priču u sasvim drugi pravac, tvrdeći kako je nestranački ministar koji nema veze sa Savezom za bolju budućnost, karakterišući navode medija lažnim i pristrasnim, realnost je bila sasvim drukčija. “Slobodno potražite informaciju unutar stranke i pogledajte imam li člansku kartu SBB-a“, svojevremeno je tvrdio vlasnik B-Pharm apoteka koji se od svog imenovanja našao na udaru lokalnih medija.

Međutim, radne aktivnosti te stranke u pojedinim bihaćkim naseljima poput Malog Luga, jasno su pokazivale da je Šabulić svjesno zaobilazio pravu istinu. Stranačku iskaznicu možda nije ni imao, ali je aktivno radio na promociji Radončićevog saveza. Kao i onda kada je u Nacionalnom parku Una u Bihaću ugostio tadašnju ministricu Đapo, što je ujedno bila i glavna poveznica medija koji su tada špekulisali da je Šabulić dio SBB-a.

Međutim, priča o beskrupuloznom Dženisu Šabuliću počela je mnogo ranije, čak prije nego je bio u bilo kakvim političkim kombinacijama koje su mu obećavale moćne pozicije i još moćnija poznanstva.

Prije imenovanja varao Komoru i lažirao dokumentaciju

Naime, godinu dana prije preuzimanja resornog ministarstva u Vladi Unsko-sanskog kantona, Šabulić je svom prethodniku predao zahtjev za otvaranje nove apoteke u ulici Gazi-Husrev begova u Bihaću. Međutim, zbog nepostojanja zakonskih osnova njegov zahtjev je odbijen. Obzirom da prema Članu 4. Zakona o apotekarskoj djelatnosti, međusobna udaljenost između dvije apoteke ne može biti manja od 400 metara najbliže cestovne povezanosti. Šabulić se tu prvi put našao pred zidom u koji je uporno udarao, nakon čega je odlučio da se pretvori u nelojalnu konkurenciju i svoj plan, vješto pripreman mjesecima ranije, sprovede u djelo – bilo kakvim sredstvom. Obzirom da je obezbjedio nove prostorije, Šabulić je 30. oktobra 2015. godine na adresu Federalne komore magistara farmacije uputio zahtjev za suglasnost za otvaranje nove apoteke, koju je i dobio.

Međutim, nedugo potom, Komora je ustanovila da je Šabulić svjesno izvršio prevaru, te da je na njihovu adresu poslao nepotpunu i djelimično lažnu dokumentaciju, a s ciljem pribavljanja vlastite koristi u vidu otvaranja nove apoteke, kojom bi uveliko naštetio svojoj konkurenciji. Zbog ove obmane, Komora magistara farmacije FBiH je, a na zahtjev Aide Alagić, vlasnice drugih apoteka u Bihaću, pokrenula disciplinski postupak protiv Šabulića kojem se na teret, pored obmane i lažnih informacija, stavljala i šteta koju je nanio samoj Komori.

S ovom je informacijom kasnije bio upoznat i Savez za bolju budućnost, stranka koja je zajedno sa drugim koalicionom partnerima ipak odlučila zažmiriti na Šabulićeve pokušaje prevare. Čak je i sam premijer Husein Rošić javno kritiziran od strane brojnih medija zbog činjenice da nije pravovremeno uticao na smjenu ministra zdravstva, iako je raspolagao sa nepobitnim dokazima koji govore da je Šabulić osoba sumnjivog morala.

Iz Komore magistara farmacije, potvrdili su nam da je protiv Šabulića pokrenut postupak, i to upravo zbog slanja lažne dokumentacije.

Na čelo Ministarstva došao unaprijed pripremljenim planom, a potom šikanirao konkurenciju

A o kakvoj se beskrupuloznoj osobi radi, pokazuje i način na koji je Šabulić došao na čelo Ministarstva zdravstva Unsko-sanskog kantona. Tu ga je čekao izuzetno važan posao, ali iz njegove perspektive, jedini važan posao koji je morao uraditi kao novi ministar jeste pogodovanje – samom sebi. Izvod iz sudskog registra, pak, otkriva kako je Šabulić za vrijeme imenovanja bio u čistom sukobu interesa. To je pokušao prikriti fiktivnim prebacivanjem vlasništva na jednog od uposlenika njegovih apoteka.

Naime, on je, nakon što je imenovan, javnosti predočio informaciju kako više nije vlasnik apoteka BPharm što je trebalo dokazati da nije u sukobu interesa. Uistinu, 27. maja te godine, Šabulić je vlasništvo prebacio na Muhameda Talakića iz Bihaća, pokazuje to izvod iz sudskog registra. Međutim, ono što nije na vrijeme uradio, jeste promjena lica ovlaštenog za zastupanje apoteka B-Pharm. To je Šabulić uradio tek sredinom mjeseca jula, kada je već bio aktivni ministar u vladi kantona. Nakon što se razriješio dužnosti, njegovu poziciju unutar apoteka B-Pharm preuzela je Dajana Manso, novo ovlašteno lice koje je učestvovalo u Šabulićevoj prevari. A prevara je bila isplanirana samo s jednim ciljem – preuzeti Ministarstvo, a samim time i pogodovati apotekama koje su, samo na papiru, bile u vlasništvu druge osobe. U praksi, što nam je svojevremeno potvrdila i uposlenica ovih apoteka, glavni šef je i dalje bio – Dženis Šabulić.

On je nedvojbeno u vrijeme imenovanja na poziciju ministra bio ovlašteno lice za zastupanje te ustanove i samim time je bio u sukobu interesa. Iako sam u više navrata s tim upoznavala, ne samo Vladu Unsko-sanskog kantona, već i druga, kako stranačka, tako i pravna tijela, niko nije htio reagirati“, tvrdi naš sagovornik te dodaje: “Njegova privilegija je bila ta što je, i unatoč nezakonitim radnjama, dobio mogućnost da bude lice ovlašteno za izdavanje bilo kakvih dozvola – i to samom sebi.”

A oni koji su se bivšem ministru suprostavljali – obično su nailazili na žestok otpor. Osjetila je to i Aida Alagić iz Bihaća, kojoj je Šabulić za vrijeme dok je bio ministar, redovno slao tročlanu inspekciju koja je represivnim mjerama slala jasnu poruku – sa ministrom nema zajebancije. Naime, tri pravnice Ministarstva zdravstva došle su u apoteku Europharm kod Kantonalne bolnice koja je u vlasništvu upravo Aide Alagić – i to bez bilo kakvog pismenog naloga. Bila je to, tvrdi Aida Alagić preko svog Facebook bloga, usmena naredba ministra Šabulića. “Tražile su određenu dokumentaciju, ali zbog nepostojanja jasne osnove, odnosno pismenog naloga, to smo odbili i zatražili sastanak u 13 sati u Vladi kantona“, tvrdi Alagić i dodaje: “Netom prije sastanka, dobili smo poziv da dođemo u apoteku “Alagić” u Cazinu, gdje su tri pravnice – Aida Omanović, Azema Babić i Aida Blažević, velikim metrom vršile mjerenja prostorija te apoteke, i opet bez bilo kakvog naloga.

Tu ministar nije stao, pa je kraj decembra poslao dodatne tri inspekcije, koje, na kraju, nisu ustanovile nikakve protuzakonite radnje, niti su imale pravni osnov za izvršavanje navedenih radnji.

Šikaniranje konkurencije Šabulić je nastavio sve do razrješenja dužnosti.

Otvarao apoteke gdje i kada je htio, zakonito i protuzakonito

2016. godine, za vrijeme dok je obnašao funkciju ministra zdravstva, Dženis Šabulić je u bihaćko naselje Harmani prebacio jednu od svojih poslovnih jedinica. I ovaj put – nezakonito. On je, naime, apoteku otvorio mimo jasnih procedura i propisa, obzirom da se na udaljenosti manjoj od 400 metara nalazi još jedna apoteka Europharma. Sudski vještak geodetske struke ustvrdio je da je tačna udaljenost između ove dvije apoteke 367,13 metara. Zbog toga je i Federalna farmaceutska komora odlučila da neće dati saglasnost za otvaranje ove apoteke, što nije poštovalo Ministarstvo na čijem je čelu bio Šabulić.

I unatoč zakonskim ograničenjima, on je svoju apoteku ipak otvorio, i to u prizemlju privatnog objekta, ne mareći za odluku Federalne farmaceutske komore.

A kako bi to uradio, Šabulić je morao primijeniti niz protuzakonitih radnji. Prvo je odlučio donijeti promjene u Odluci o slobodnim lokacijama za otvaranje apoteka u Bihaću, koju je ranije donio njegov prethodnik, čime je samom sebi otvorio mogućnost da u naselju Harmani otvori novu apoteku. Time je Šabulić, sasvim svjesno, i unatoč nepostojanju zakonskih mogućnosti, pogodovao samom sebi. Ova odluka objavljena je u službenim novinama Unsko-sanskog kantona u mjesecu oktobru 2016. godine.

A kako bi pred Federalnom farmaceutskom komorom opravdao otvaranje apoteke na novoj lokaciji, Šabulić je morao angažirati sudskog vještaka koji bi dokazao da novi objekt zadovoljava sve tehničke uvjete – ove već ranije spomenute o udaljenosti dviju apoteka. Međutim, geodetski nalaz za njega je radio geometar Amir Pašalić. Naime, član 4. Zakona i pravilnika koji regulira ovu oblast, kaže da geodetski izmjer može raditi samo osoba ovlaštena za ovaj posao. Jasan je i Zakon o katastru koji kaže da geodetske poslove mogu raditi samo inžinjeri geodezije. A Pašalić nije nijedno od toga. Amir Pašalić je geometar koji ne odgovara niti jednoj od zakonskih regulativa.

Njegova mjerenja pokazala su da je udaljenost između dviju apoteka 401 metar, ali sudski vještak geodetske struke, ranije već spomenuti, pobija njegove tvrdnje.

Nije to spriječilo Šabulića da nastavi sa pogodovanjem samom sebi, i to s ciljem širenja njegovog poslovnog carstva. Zatim je sasvim protuzakonito, bez ikakve dozvole, angažirao firmu Sanny Boy za vršenje građevinskih radova u naselju Harmani. Ista firma je vršila iskopavanje i uništavanje javne imovine, odnosno uklanjala je trotoar ispred privatnog objekta u kojem se nalazi B-Pharm apoteka – a s ciljem stvaranja besplatnog parking prostora za klijente ove apoteke.

Potom je i sama gradska komunalna inspekcija izašla na mjesto događaja i utvrdila nezakonite radnje, zbog kojih je 24. oktobra izdato Rješenje broj 04/2-23-7-8000/16 kojim se Nahidu Hadžiću kao naručiocu radova, te firmi Sanny Boy kao izvođaču radova, nalaže vraćanje površine u prvobitno stanje. Istima je izrečena prekršajna kazna u iznosu od samo 500,00 KM za naručioca, i 900,00 KM za izvođača radova. Koliko je Šabulić zapravo moćan, pokazuje i činjenica da dvije godine kasnije, površina i dalje nije vraćena u prvobitno stanje.

U Ključu je 2015. godine B-Pharm dobila još jednu podružnicu. Tada su u pravnu bitku protiv Šabulića krenuli magistra farmacije Emina Hadžić i magistar farmacije Nedžad Kapetanović. Htjeli su dokazati da je Šabulić upravo u Ključu, mimo pravnih propisa, ali ne poštujući ni demografske kriterije, otvorio ovu apoteku. Naime, Federalno ministarstvo zdravstva u novembru 2015. godine poništilo je rješenje za lokaciju na kojoj se otvorila ova apoteka. Nakon toga, isto ministarstvo je ništavnim proglasilo Rješenje za otvaranje navedene apoteke.

Međutim, po njihovim odlukama nije se vodio kantonalni farmaceutski inspektor Hajro Alagić, koji je i unatoč poništavanjem dva data rješenje od strane Federalnog ministarstva, ustvrdio kako apoteka BPharm u Ključu ipak posluje zakonito, odnosno da posjeduje sve zakonom propisane osnove za rad. To što je Alijagić donio odluku nesukladnu sa odlukama Ministarstva, dovoljno pokazuje Šabulićevu moć na farmaceutskom tržištu Unsko-sanskog kantona.

Cijeli slučaj na kraju je završio sporom pred Sudom Bosne i Hercegovine, obzirom da je skupina farmaceuta iz Ključa svoje pravo odlučilo tražiti pred tom institucijom, a u nedostatku razumijevanja kod kantonalnih inspekcija, ali i same Vlade Unsko-sanskog kantona.

A njegovu moć dokazuje i otvaranje prostorija ove apoteke u objektu hotela Emporium. Naime, Šabulić je tada kantonalnom ministarstvu na zahtjev dostavio upotrebnu dozvolu za objekat u ulici dr. Irfana Ljubijankića 90 u kojem je imao ugovorni zakup poslovnog prostora. Ono što je interesantno jeste činjenica da je ovo Rješenje izdato 8. marta 1982. godine, od strane Općinskog sekretarijata za urbanizam, stambene i komunalne djelatnosti tada općine Bihać. Ipak to rješenje je bilo izdato za rad automehaničarske radnje. S tim je bio upoznat i sam vlasnik ovog objekta – Amir Lipovača, koji je, uzgred kazano, Šabulićev dobar prijatelj. Naime, upravo je na njegovo ime tada aktuelni ministar prebacio udio vlasništva u poliklinici koju je osnovao sa doktorom Bracom Kulenovićem i Draganom Pilipovićem iz Novog. S tim je Šabulić htio izbjeći potencijalni sukob interesa dolaskom na čelu ministarstva zdravstva Unsko-sanskog kantona.

A o navedenoj poliklinici, Šabulićevim prevarama, obmanama i poslovnim prostorima pisaćemo i u nastavku našeg serijala. U drugom dijelu ove priče, osvrnućemo se na rad Šabulićeve apoteke u prizemlju bihaćkog Doma zdravlja, kao i pogodovanju Upravnog odbora te institucije, te političkim smjenama i imenovanjima direktora i Upravnih odbora.