Istraživačke priče Javne nabavke

Funkcioneri A-SDA izdašni: Irfan Durić dobio ugovore vrijedne 182.000 KM

Digitalni informativni medij „MojCazin.com“ je prikupio podatke o ugovorima koje je Irfan Durić, član A-SDA, potpisao sa Gradskom upravom, javnim preduzećima i ustanovama u periodu od 2015. do 2018. godine. Iste smo uvrstili u prvu bazu podataka o Javnim nabavkama u gradu Cazinu. Podaci o ovakvim ugovorima do kojih smo došli govore da je Durić, o kojem smo ranije već pisali kroz serijal naših priča, sa svojim stranačkim prijateljima u manje od četiri godine potpisao preko 160 ugovora u vrijednosti većoj od 180 hiljada maraka. Uvidom u javne nabavke, također smo zaključili kako nijedno drugo pravno lice u gradu Cazinu nije dobilo direktnih sporazuma putem javnih nabavki od Irfana Durića…


A u brojnim ugovorima koje smo pronašli, ne bi ništa bilo sporno da Irfan Durić nije stranački prijatelj većine direktora javnih ustanova i preduzeća, te član vladajuće partije u gradu Cazinu. Uvidom u dokumentaciju preduzeća poput Vodovoda, vidljivo je kako isti gotovo pa u potpunosti svoje direktne sporazume za nabavku roba poput higijenskih potrepština, kafe, čajeva i srodnih proizvoda potpisuju sa firmom Voće Durić, a usluge posluživanja hrane i pića vrše isključivo putem restorana Basari. O Duriću, lokalnom moćniku koji je na prethodnim izborima dobio podršku za ulazak u Parlament, pisali smo u više navrata – od upravo dijela ugovora koje smo prikupili, pa do njegovog kolosalnog uspona u Nogometni savez BiH.

Istražujući javne nabavke, došli smo podataka da je grad Cazin četiri godine zaredom sa restoranom Basari potpisao četiri ugovora o ugostiteljskim uslugama vrijedna skoro 100 hiljada maraka. Obzirom da se radi o neprioritetnim uslugama, njihova realizacija možda nije izvršena u potpunosti, ali grad Cazin, odnosno Služba za  financije, nije htjela odgovoriti na naš upit koliko je zapravo novca potrošeno u restoranu Basari na hranu i pića u prethodne četiri godine. Sa istim restoranom, grad Cazin je potpisao i ugovor o uslugama cateringa u vrijednosti od 4.400 KM. Ukupna vrijednost pet ugovora grada Cazin sa restoranom Basari iznosi 101.652,24 KM.

Sa još jednom firmom Irfana Durića – Voće durić d.o.o., grad Cazin je u dvije godine potpisao tri direktna sporazuma, i to za usluge cateringa te kupovinu namirnica za dva iftara koje je grad organizirao u suradnji sa bratskim općinama iz Turske. Sa još jednom firmom Irfana Durića – Voće durić d.o.o., grad Cazin je u dvije godine potpisao tri direktna sporazuma, i to za usluge cateringa te kupovinu namirnica za dva iftara koje je grad organizirao u suradnji sa bratskim općinama iz Turske. Vrijednost ovih ugovora ukupno iznosi 10.627,48 bez PDV-a. Obzirom da se radi o direktnim sporazumima, valja napomenuti kako Zakon o javnim nabavkama omogućuje Gradskoj upravi da za iste sama bira s kim će potpisati ugovore, te da javni poziv, odnosno obavještenje o nabavci u ovom slučaju nije potrebno.

I javno preduzeće “Čistoća” je potpisivalo ugovore sa firmama Irfana Durića. Od 2015. do 2018. godine, ovo preduzeće je sa restoranom Basari tri puta potpisivali direktni sporazum za pružanje usluga hrane i pića. Ukupna vrijednost ovih ugovora iznosi tačno 10.000 KM bez PDV-a. Sa firmom Voće Durić, Čistoća je potpisala nešto više ugovora u istom periodu. Sa firmom Voće Durić, Čistoća je potpisala nešto više ugovora u istom periodu, tačnije sedam, a njihova ukupna vrijednosti iznosi 16.050,58 bez PDV-a. Za neke od navedenih direktnih sporazuma, Čistoća nije navela jasne detalje ugovora, pa se recimo za potrošenih 3.103,72 KM bez PDV-a u martu 2018. godine zna da su utrošene na kupoprodajni ugovor. Ukupno je Čistoća sa firmama Irfana Durića potpisala 10 ugovora, a njihova vrijednosti je 26.050,58 KM bez PDV-a.

Javna ustanova “Centar za socijalni rad” nije stalni suradnik sa firmom “Voće Durić” obzirom da je kod njih primjetan i niz ugovora sa drugim cazinskim firmama. Ipak, sa tom firmom je Centar potpisao 6 ugovora, ukupne vrijednosti 400,48 KM bez PDV-a. Ipak, najmanje ugovora sa firmama Irfana Durića ipak ima Javna ustanova “Komunalno-stambeni fond”, koja je putem javnih nabavki samo jednom surađivala sa restoranom Basari, i to 21. marta 2017. godine kada je potpisan direktni sporazum u iznosu od 2.564,10 KM bez PDV-a, a za usluge konzumacije jela i pića.

JU “Kulturni centar” putem konkurentskih zahtjeva sa firmom “Voće Durić d.o.o.” potpisala je tri ugovora u periodu od 2015. do 2018. godine. Radi se o ugovorima sa javnim pozivom, odnosno obavještenjem, a za isporuku robe za poslovnu jedinicu “Kafe bar” koja djeluje u sastavu ustanove. Tri ugovora su vrijedna 29.928,98 KM. Ipak ova ustanova nije rastrošna kada je u pitanju nabavljanje roba iz Voće Durić d.o.o. a putem direktnih sporazuma. Potpisali su ih ukupno 14, a njihova ukupna vrijednosti iznosi 430,68 KM bez PDV-a. Računica je jasna – ugovori Kulturnog centra potpisani sa firmama Irfana Durića vrijedni su 30.359,66 KM.

Direktor cazinskog Vodovoda – Ibrahim Tatarević, čini se, ima najbolje odnose sa Irfanom Durićem. Njegovo preduzeće je u 3 i po godine sa restoranom Basari potpisalo čak 33 direktna sporazuma o ugostiteljskim uslugama (hrana i piće), ukupne vrijednosti 4.210,94 KM bez PDV-a. Dnevno se na račun Vodovoda znalo jesti i piti za čak 500 maraka, kao recimo 29. juna 2017. godine, kada je za usluge restorana putem direktnog sporazuma Vodovod sa Basarijem potpisao ugovor u vrijednosti od 522,22 KM. U oktobru iste godine, na račun Vodovoda se u istom restoranu pojeli i popilo za čak 825 maraka bez PDV-a.

A, kao što smo napomenuli u početku priče, za nabavku roba Vodovod je vezan isključivo za firmu „Voće Durić d.o.o.“ u vlasništvu Irfana Durića. Između dvije strane, od 2015. godine do danas, potpisano je oko 90 direktnih sporazuma. Njihova ukupna vrijednosti iznosi 6.822,55 KM bez PDV-a, čime dolazimo do konačne brojke koju je Vodovod isplatio Irfanu Duriću, a ona iznosi 11.033,49 KM bez PDV-a.

Ukupna vrijednost koje su grad Cazin, JP „Vodovod“, JP „Čistoća“, JU „Komunalno-stambeni fond“, JU „Kulturni centar“ i JU „Centar za socijalni rad“ od 2015. do danas potpisali sa firmama Irfana Durića, je 182.688,03 KM uz napomenu da na isti iznos nije izračunat PDV.

Našu cijelu bazu podataka možete pogledati KLIKOM OVDJE.

 

Oznake