Istraživačke priče

FK Krajina – ekspresni pad u financijski ponor

Najstariji sportski kolektiv u gradu Cazinu – FK Krajina, već dugi niz godina posluje na rubu zakona. Ono što je nekad bio ponos grada, danas je još jedan u nizu fudbalskih klubova koji su zarad ličnih interesa svedeni na financijsku dubiozu i nepostojanje jasne vizije koja bi trebala biti garancija budućnosti mladim sportistima. Nagovještaja za dolazak boljih dana nema, a sve što je ostalo od Krajine su brojne presude, ogromna dugovanja i nesposobna Uprava zbog koje je klub ostao bez jake financijske injekcije. Oni, odgovorni za spektakularni pad Krajine u financijski ponor, danas su preuzeli brojne bitne funkcije bh. fudbala, a na njihovom putu ka zavidnom privatnom i poslovnom uspjehu nije im stajao niko. Pa čak ni vladajuća struktura u gradu Cazinu koja je više od desetljeća financirala klub koji budućnosti zapravo nikad nije ni imao, bez da je i u jednom trenutku preispitala rad čelnih ljudi…

Subota je. FK Krajina igra prvenstvenu utakmicu na domaćem terenu. Sve što se čuje je zviždaljka glavnog sudije koji označuje početak utakmice. Prizor sa tribina otkriva mnogo toga, ali ponajviše činjenicu da su od Krajine odustali skoro svi. Tek par desetina sportskih entuzijasta odlučilo je odvojiti 90 minuta kako bi gledali najstariji sportski kolektiv u gradu. A ono što se nudi na terenu, najbolje opisuje zašto Krajina u ovom trenutku igra u tek trećem rangu bh. fudbala. Rezultat je to nesavjesnog vođenja kluba od strane samog Upravnog odbora na čelu sa Seadinom Badićem, produženom rukom aktuelnog dopredsjednika Nogometnog saveza BiH – Irfana Durića. Njihove višegodišnje najave povratka u Premijer ligu ispostavile su se kao mazanje očiju sportskoj javnosti u Cazinu koja je nakon krunisanja jesenjeg prvaka Prve lige FBiH vjerovala kako za Krajinu dolaze bolji dani. Klub je u to vrijeme kao šef struke vodio Muhamed Berberović, perspektivni trener “domaćin” iza kojeg su stajali izuzetno dobri rezultati, ali i ne tako dobro vodstvo koje u tim trenucima nije stvorilo mehanizam privlačenja sponzora na Gradski stadion. Manjak financija, nepostojanje kvalitetne infrastrukture na kojoj bi se radilo sa omladinskim pogonima, samo su neki od razloga koje je vodstvo navodilo nakon kasnijeg ispadanja u niži – treći rang bh. fudbala. Istina je zapravo bila sasvim drukčija. U tim trenucima, Krajina je kao Udruženje građana dugovala više od 40 hiljada maraka i to na osnovu sudskih presuda koje su protiv kluba dobili bivši trener Hakija Beganović i cazinski ugostitelj Safet Puškar zvani Ćago, u čijem se restoranu jelo i pilo prije i poslije svake domaće utakmice. Računi se nisu plaćali.

Hakija Beganović je novim trenerom imenovan u aprilu 2009. godine. Uprava kluba održala je vanrednu sjednicu nakon fijaska protiv FK Ozren, na kojoj su odlučili kako će sezonu spašavati sa već spomenutim domaćim stručnjakom kojeg su odmah sutradan imenovali novim šefom stručnog štaba. Beganović je objeručke prihvatio borbu sa vjetrenjačama znajući kako se u klubu, barem u tom trenutku, o budućnosti nije previše razgovaralo. Shodno svojim uvjerenjima, Beganović je u financijske tokove FK Krajina ubrizgao hiljade maraka kako bi se barem na taj način odužio klubu kojem je posvetio svoju cijelu sportsku karijeru. Međutim, godinu i po dana kasnije, iz ureda načelnika Nermina Ogreševića na adresu Uprave stiže naređenje – aktuelnog šefa struke smijeniti po hitnom postupku. Razlog je, kažu oni upućeni, političke prirode, obzirom da prvi čovjek grada na toj poziciji nije htio vidjeti – autonomaša. Ovakva politička igra, sprovedena preko dva člana Uprave kluba koji su Beganoviću saopćili konačnu odluku Nermina Ogreševića, kasnije će dovesti do teške financijske krize u klubu iz koje Krajina, čak ni danas, skoro desetljeće kasnije, ne može izaći.

Zbog toga je Hakija Beganović, aktuelni član Skupštine kluba, pred Općinskim sudom u Cazinu podignuo tužbu protiv kluba koji mu u tom periodu, na ime naknade za obavljeni posao šefa stručnog štaba, a u periodu od 7. aprila 2009. do 15. jula 2010. godine, nije isplatio niti jednu marku. Kako su obje strane u početku suradnje dogovorile iznos plate, za što je Beganović dobio pismenu garanciju, Općinski sud je 27. maja 2014. godine donio presudu kojom se tuženi (FK Krajina) obvezuje da će tužitelju isplatiti 28 hiljada maraka sa zateznim kamatama počev od dana podnošenja tužbe, kao i troškove samog postupka u iznosu od 4.139,88 KM. Do današnjeg dana, skoro pet godina nakon presude, Uprava kluba nije osigurala sredstva, čime su dugovanja prema Hakiji Beganoviću prešla cifru od 40 hiljada maraka.

Htio sam klubu dati mogućnost da mi taj novac isplate bez zateznih kamata, ali sve što mi je Irfan Durić ponudio je 500 maraka, čisto da vidi kako će to ići“, tvrdi Beganović koji nam u tom trenutku pokazuje obimnu dokumentaciju koja dokazuje kako Krajina u ovom trenutku, najvjerovatnije, posluje nezakonito.

Kliknite da pogledate presudu protiv FK Krajina

A nezakonitost u poslovanju moglo bi se ogledati u brojnim blokadama računa. Upravo je Beganović pred Sudom zatražio blokadu glavnog računa kluba, kako bi na taj način poduzeo dalje, one zadnje korake na koje se odlučio kako bi naplatio potraživanja sa glavnicom u iznosu od 28.000 KM. Provjerom njegovih navoda, kod Centralne banke BiH smo dobili i druge detalje koji se vežu za samo poslovanje FK Krajina. Naime, ovaj klub je na dan 1. decembar 2018. godine imao čak pet blokiranih računa. Dva su kod Unicredit banke – 3385202200221809 i 5510470001382450. Ostala tri blokirana računa otvorena su u bankama Raiffeisen, Sberbank i Addiko. Upravo zbog toga se postavlja pitanje na koji način je klub uopće primao novac iz budžeta grada, kako se financiralo učešće u Prvoj, odnosno drugoj ligi FBiH, te da li se na kraju nenamjenski trošio novac kojeg je kroz grantove Sportskog saveza, a za rad omladinskih pogona, dobivao Fudbalski klub Krajina. Odgovor na zadnje pitanje pokušali smo pronaći kod prvog čovjeka cazinskog Sportskog saveza – Emira Dautovića, inače člana A-SDA. Nije bio raspoložen za razgovor, te nas je za odgovor na jedno pitanje uputio na protokolarnu proceduru.

Opća šutnja čelnih ljudi cazinskog sporta zapravo je samo pokazatelj da u ovom trenutku u Krajini ne štima apsolutno ništa.

Ja sam zatražio blokadu računa jer nisam imao drugi pravni lijek da pokušam naplatiti svoja potraživanja“, kaže nam Hakija Beganović. “Do današnjeg dana nisam dobio nijednu marku, zbog čega ću morati poduzeti i druge korake. Ovih dana ću pismenim putem obavijestiti i UEFA-u zbog nezakonitih radnji unutar kluba.

A kako bi se riješili problema kojeg im je prouzrokovao bivši trener kojeg su sami imenovali, a kasnije po naređenju Nermina Ogreševića i otpustili, klub se žalio na presudu donesenu u maju 2014. godine. Proces je zbog žalbe nastavljen i pred Kantonalnim sudom u Bihaću koji je potvrdio prvostepenu presudu i na taj način je Krajina spektakularno gurnuta u financijski ponor iz kojeg se u ovom trenutku ne može izvući.

Kliknite da pogledate odbijenu žalbu

Obzirom da je glavni račun blokiran, postavilo se, kao što smo već spomenuli, logično pitanje na koji način Krajina uopće posluje. Beganović je u septembru 2017. godine na adresu Kantonalne porezne uprave uputio prijavu protiv samog kluba zbog “rada na crno”. Zatražio je detaljnu kontrolu poslovanja kluba koja je i sprovedena ali tek u aprilu 2018. godine. Porezna se po tom pitanju oglasila obavještenjem kako je inspekcijski nadzor kod Udruženja “FK Krajina” obavljen, te da su poduzete sve mjere od strane inspektora na koje su Zakonom ovlašteni. Međutim, kako sam klub nije dao pismenu potvrdu da njihovo poslovanje nije porezna tajna, Šarić Mensura je u ovoj obavijesti adresiranoj na Beganovića jasno navela kako detalje o izvršenom nadzoru ne može dati. Jasno je doduše kako Krajina u ovom periodu nije mogla na legalan način ni primati, niti isplaćivati novac za rad seniorske ekipe.

Kliknite da pogledate dopis Poreznoj i odgovor

Krajina dugovanja ima i prema privatnim licima. Safet Puškar zvani Ćago tužio je klub zbog dugovanja nastalih u njegovom ugostiteljskom objektu gdje su se igrači i sama Uprava kluba godinama hranili prije i poslije utakmice. Zbog brojnih neplaćenih računa, Općinski sud u Cazinu, a kasnije i potvrdom Kantonalnog suda u Bihaću, na teret budžeta kluba spalo je još nekoliko desetina hiljada maraka sa zateznim kamatama. Ni taj novac, saznajemo, do današnjeg dana nije isplaćen na ime potražioca. A upravo bi zbog ovih dugovanja klub mogao opet završiti na sudu.

Konsultovaću se sa svojim advokatom i pokrenuti proces kako bih se od kluba naplatio putem imovine“, kaže Hakija Beganović, koji je tim odgovorom dao do znanja šta misli o najavljenom projektu izgradnje pomoćnog terena kojeg je pompezno najavio Irfan Durić – alfa i omega Krajine koji se preko kluba uzdignuo do vrha Nogometnog saveza BiH gdje trenutno obnaša funkciju dopredsjednika. Samo njegovo imenovanje u Nogometni savez teklo je nestatutarno, a možda čak i nezakonito, obzirom na mogući sukob interesa. O tome je već pisao magazin Žurnal, koji se u Cazinu danima zadržao kako bi istražio priču o falsifikovanju Statuta NS USK-a. Slučaj je to koji još uvijek nije dobio konačni sudski epilog, a ukoliko se dokaže istinitim, Durić bi mogao odgovarati za nezakonite radnje.

Durić je, između ostalog, dugo vremena i rukovodio klubom, a to, tvrde oni koji su nekad bili dio najvišeg tijela ovog kluba – radi i danas. I to preko svoje produžene ruke – Seadina Badića koji još uvijek predsjedava nesposobnom Upravom koja ni u jednom trenutku nije pokušala popraviti financijsku sliku najstarijeg sportskog kolektiva u Cazinu. Da je kojim slučajem klub godinama ranije vodio zdravu i pametnu politiku, i to zaštitom svojih omladinaca barem amaterskim ugovorima, danas bi Krajina po FIFA-inim pravilima inkasirala ogromne svote novca. Primjer lošeg poslovanja je i Rifet Kapić, potencijalni reprezentativac koji danas nosi dres Sheriffa. On je 2018. godine za milion maraka prešao iz slovenske Gorice u švicarski Grasshopers. Naime, FIFA-in Pravilnik o statusu i transferu igrača sadrži i tzv. “Mehanizam solidarnosti” koji kaže: Ako Profesionalni igrač prelazi u drugi klub tokom trajanja ugovora, 5% od svake obeštećenje, izuzimajući Obeštećenju za treniranje koja se plaća Prethodnom klubu, Novi klub će odbiti od ukupnog iznosa te obeštećenje i rasporediti kao solidarni doprinos na klub(ove) koji je bio(li) uključen(i) u treniranje i obrazovanje igrača tokom godina. Solidarni doprinos će odražavati broj godina (obračunat pro rata ako je to manje od jedne godine) koje je igrač bio registrovan u relevantnom klubu(ovima) između sezona kad je navršio 12 i 23 godine, kako slijedi: Sezona kad je navršio 22 godina: 10% (tj. 0,5% ukupnog obeštećenja).

Umjesto Krajine, novac je inkasirao FK Sarajevo, koji je s Kapićem potpisao ugovor prije njegovog transfera u NK Gorica. Čak je i NK “Mladost” iz Polja inkasirala pristojnu svotu novca zbog transfera koje je ostvario Hamza Čataković, koji je svojevremeno također igrao u dresu Krajine.

Krajina danas sponzora skoro i da nema. Godinama su klubu opremu donirali privatnici iz inostranstva, a novac se u kasu slijevao uglavnom iz budžeta grada i Sportskog saveza. Tako je prema financijskom planu prihoda za 2017. godinu navedeno kako će klub prihodovati ukupno 11 hiljada maraka od Sportskog saveza, te dodatnih 40 hiljada maraka od grada. Tek je 10 hiljada maraka planirano prihodovati uplatom novca od strane donatora, odnosno sponzora. Novac od Sportskog saveza namijenjen je radu omladinskog pogona FK Krajina, a prema planu rashoda za istu godinu, klub je za rad omladinskih pogodna planirao utrošiti tek 8 hiljada maraka. Ne zna se u što je utrošen ostatak novca.

Grad Cazin nam također nije odgovorio na naš upit o financiranju FK Krajina.

Prije pet godina Nermin Ogrešević je u intervjuu našem novinaru kazao kako je tadašnja Uprava na čelu sa Durićem i Badićem sposobna da iznese projekt povratka Krajine u Premijer ligu. Samo godinu dana kasnije, grad Cazin je na svojim službenim web stranicama nastupe Krajine u Drugoj ligi FBiH okarakterisao kao nizanje uspjeha.

Irfan Durić je danas dopredsjednik Nogometnog saveza BiH, ujedno i poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH.

Seadin Badić je i dalje na čelu Upravnog odbora FK Krajina. Obnaša i dužnost direktora JU Sportski centar “Salih Omerčević”.

FK Krajina je na dnu.

Oznake