Komentari

Raspada se A-SDA u Bihaću

9Samo što se smirila bura oko blokade rada Skupštine Unsko-sanskog kantona izazvane nedolaskom Hajrudina Halilovića (A-SDA) na sjednicu, te nakon što je Ismet Kurić ponudio ostavku na mjesto predsjednika GO A-SDA Bihać, ova stranka opet prolazi kroz političku turbulenciju izazvanu unutarstranačkim nezadovoljstvom. Ovaj put je putem društvenih mreža u javnost izašao gradski vijećnik Hasan Keškić, koji je kazao da je podnio ostavku na sve dužnosti unutar stranke, te da je istu napustio, bez da je Kantonalnom odboru na raspolaganje dao svoj mandat.

A-SDA je u problemima. Veliki broj članova već mjesecima javno iskazuje nezadovoljstvo prouzrokovano kadroviranjem od strane Nermina Ogreševića i Rifeta Hozanovića, koji su nakon izbora sve bitne funkcije podijelili osobama od povjerenja, kao i Šuhretu Fazliću čijem se radu već mjesecima pogoduje kroz Gradsko vijeće u Bihaću. Nako što je Ismet Kurić upravo zbog kadroviranja i odnosa vrha stranke prema OO A-SDA Bihać podnio ostavku na mjestu predsjednika A-SDA Bihać, predsjednik ove stranke – Nermin Ogrešević, 14. januara je potpisao Odluku o imenovanju Povjereništva za općinski ogranak. Među devet imena našao se i Hasan Keškić, gradski vijećnik koji je na prethodnim lokalnim izborima ostvario peti najbolji rezultat ove stranke u Bihaću.

Pogledajte odluku o uvođenju Povjereništva

On je, kako saznajemo, iz istog razloga kao i Kurić odlučio napustiti A-SDA, što je sinoć i objavio na svom Facebook profilu.  Keškić je, da stvar bude gora po A-SDA, svoj mandat ipak zadržao, te ga nije dao na raspolaganje Kantonalnom odboru, čime je ova stranka u Gradskom vijeću grada Bihaća ostala bez vijećnika. Keškić je, kako saznajemo unutar A-SDA, dao podršku Kuriću ali se odlučio boriti protiv političke podrške koju je stranka pružala projektima i zaduženjima Šuhreta Fazlića u Bihaću.

Poštovana rodbino i prijatelji, ovim putem Vas obavještavam da sam 19.1.2019. podnio ostavku na sve dužnosti u A-SDA kao i na članstvo u istoj. O razlozima moje odluke ne bih ovim putem. Svoju dužnost vijećnika zasad ću i dalje obnašati i boriti se za ljepšu, pravedniju Gatu, Bihać, USK i BiH. Hvala vam koji vjerujete u mene i žao mi je ako sam nekog razočarao bilo radom, bilo ovom odlukom“, napisao je Keškić na svom Facebook profilu.

Velik dio A-SDA u Bihaću ne podržava odluku stranke da nastavi svoj politički put sa bihaćkom PoMAK-om, s kojim se išlo u zadnje izbore na kojima je ta koalicija osvojila 8 mandata u Skupštini Unsko-sanskog kantona. Većina njih također je nezadovoljna raspodjelom funkcija te kadroviranjem unutar javnih preduzeća, te Upravnih i Nadzornih odbora. Jedan od članova A-SDA iz Bihaća je kazao kako će stranku u narednom periodu najvjerovatnije napustiti još nekoliko članova, koji će svoje djelovanje nastaviti samostalno ili u drugom političkom dresu.

Ugrabili su plijen koji su htjeli, a to je pozicija u Skupštini kantona. Sada im je bitno preživjeti aktuelni saziv i zadržati sve bitne funkcije koje su pripale najodanijim ljudima Nermina Ogreševića i Rifeta Hozanovića“, kazao je naš izvor unutar A-SDA koji je i sam najavio skori odlazak iz stranke ukoliko se stvari ne počnu mijenjati u pravcu u kojem su prvobitno zamišljene.

Unutarstranački problemi nisu jedini za Nermina Ogreševića, već i samo održavanje većine u Skupštini gdje će na narednim sjednicama morati izglasati prijedloge Vildane Alibabić, koji su ujedno bili i njeni glavni zahtjevi za podržavanje aktuelne većine. Kako saznajemo, A-SDA nema interesa u njenim prijedlozima, zbog čega će najvjerovatnije doći do nove blokade kantona.