Cazin Uhljebi

Zet Irfana Durića uhljebljen u JP “Ceste Federacije”

Irfan Durić, federalni poslanik u Zastupničkom domu i član A-SDA, bio je jedan od onih koji su zajedno sa poslanicima iz SDA izglasali usvajanje novog budžeta. Iako se na prvu radilo o običnom političkom izglasavanju, čini se kako ono ipak ima dublju pozadinu. Radi se o kadroviranju unutar Javnog preduzeća “Ceste Federacije” kojim je nastavio rukovoditi Dedo Pjanić iz A-SDA, nakon što ga mu je “glavu” od otkaza spasio prvi čovjek krajiške SDA – Šemsudin Dedić. Ostankom Pjanića na čelu ovog preduzeća, otvorile su se nove mogućnosti stranačko zapošljavanja, pa je u međuvremenu to iskoristio i sam Irfan Durić, čiji je zet ovih dana zaposlen upravo u Federalnim cestama…

Mustafa Hadžić zvani Braco posjeduje niz referenci zbog čega je kao svršenik Saobraćajnog fakulteta nedavno zaposlen u Javnom preduzeću “Ceste Federacije”. Najistaknutija referenca je činjenica da je zet Irfana Durića, federalnog poslanika i člana A-SDA, stranke čiji jedini direktor stacioniran u Sarajevu rukovodi upravo navedenim preduzećem. Hadžić je nakon višemjesečnih špekulacija napokon dobio zaposlenje na državnim jaslama, a u preduzeću u kojem je, kako saznajemo, zadužio teretnu vagu. On je još jedan u nizu osoba bliskih vladajućoj strukturi u Cazinu koji je imao tu “sreću” da dobije siguran posao na teret jednog od budžeta koji su opterećeni desetinama hiljada stranačkih uhljeba.

Korelacijom dvije zaraćene stranačke partije, ili barem se takvima predstavljaju u javnosti, Hadžić je posao dobio kod stranačkog prijatelja njegovog punca Irfana Durića. A upravo je Durić u Parlamentu podigao ruku za usvajanje novog budžeta čime se nastavila postizborna suradnja ove dvije stranke. Interesantno je kako je Dedo Pjanić još prošle godine trebao biti bivši, i to pod pritiscima premijera Fadila Novalića, ali glavu mu je spasio prvi čovjek krajiške SDA – Šemsudin Dedić.

Hadžić je zet Irfana Durića i upravo je po toj liniji i zaposlen u ovo preduzeće“, govori nam naš izvor i dodaje: “Durić ima odlične odnose sa direktorom, kao i Šemsom Dedićem koji je održao direktora A-SDA na njegovoj poziciji. Tako da je ključnu ulogu u ovom zapošljavanju djelomično odigrao i član SDA.

Zapošljavanja po stranačko-kumovskoj liniji metoda je kojoj je A-SDA pristupila desetljeće ranije, a s kojom se zadovoljavaju apetiti raznih političkih aparatčika. Ujedno je i pokazatelj da, kada su u pitanju osobni interesi, međustranački sukobi se ostavljaju po strani.