O nama

Mediji kreiraju javno mnjenje, uz obrazovni sistem su temelj svakog modernog društva, presudan su faktor u procesu razvoja demokratske svijesti, ljudskih prava i političkog sazrijevanje društva. Mediji snose veliki dio odgovornosti za stanje u našem društvu jer ne ispunjavaju svoju primarnu svrhu. Ne daju tačne informacije, ne daju bitne informacije, ne edukuju, ne vrše pritisak na vlast, ne tragaju za uzrocima problema, ne kopaju ispod površine, ne prozivaju odgovorne. Mjesto navedenog, pružaju površnu, servisnu informaciju, prepuštaju se senzacionalizmu i prodaju profesiju za sitne novce ili pogodnosti. Sve to rezultira “zatupljivanjem” publike, odnosno stvaranjem i održavanjem politički nepismenog društva.

U čitavoj BiH imamo manjak pravih mass medija, a pod tim smatramo nezavisne, objektivne medije koji se čvrsto drže postulata novinarske profesije. Javni servis i drugi veliki mediji su u službi političih i finansijskih elita. Ipak, postoje svijetli primjeri, i to ponajviše među online medijima, koji su na braniku novinarstva, novinarskih i ljudskih sloboda. Nažalosti, niti jedan od njih nije stacioniran na području grada Cazina.

Kako nam nedostaje pravih medija, tako nedostaje i pravih novinara. Jasno, to je uzročno-posljedična veza. Posebno ih nedostaje u Cazinu, gdje u nedostatku pravih novinskih kuća i uslova za razvoj novinarske karijere mladi, obrazovani novinari odlaze u veće sredine izgrađivati svoju karijeru. Oni koji ostanu ne ostvaruju svoj puni potencijal, najviše zbog loših finansijskih uvjeta, loše politike urednika i vlasnika lokalnih medija.

Nameće se zaključak da gradu Cazinu nedostaje jedna svježa energija na medijskom polju. Nedostaje medij koji će nezavisno i profesionalno informisati, izvještavati, analizirati i edukovati bez koketiranja sa senzacionalizmom, površnošću i primitivizmom. Medij u kojem će novinari imati svu slobodu da pokažu svoje znanje, kreativnost i originalnost, a uredništvo će imati odgovornost da svaka objava ispoštuje najstrožije novinarske standarde i bude u službi ljudskog i demokratskog progresa.

Zadatak naše redakcije jeste da stvorimo takav medij i u periodu našeg aktivnog rada baziraćemo se na priče o korupciji, kriminalu i javnim nabavkama u institucijama grada Cazina.